Επανασχεδιασμός ιστοσελίδας: 5 ενδείξεις ότι το website σας χρειάζεται ανανέωση

Επανασχεδιασμός ιστοσελίδας: 5 ενδείξεις ότι το website σας χρειάζεται ανανέωση

Ο επανασχεδιασμός ενός website απαιτεί μεγάλη επένδυση σε χρόνο και χρήμα και αυτός είναι ο λόγος που πολλές επιχειρήσεις συνήθως διστάζουν και απορρίπτουν ένα τέτοιο project.

Όμως το website σας είναι η βιτρίνα της επιχείρησής σας στο διαδίκτυο και οφείλετε να είστε σίγουροι ότι είναι αποτελεσματικό, συμβαδίζει με το brand σας και είναι μοντέρνο και φρέσκο ώστε να ελκύει τους επισκέπτες και τελικά να τους μετατρέπει σε πελάτες.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που βάλατε το website σας στο μικροσκόπιο για να σιγουρευτείτε ότι “δουλεύει” για την επιχείρησή σας?

Ακόμα και ένα καλοσχεδιασμένο website χρήζει επανασχεδιασμού μετά από μερικά χρόνια, λόγω του ότι η τεχνολογία εξελίσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, οι σχεδιαστικές τάσεις αλλάζουν ραγδαία και ο κόσμος αναζητά επιχειρήσεις που ξέρουν να ακολουθούν τους ρυθμούς και τις απαιτήσεις που οι καιροί επιτάσσουν.

Πως όμως θα είστε σίγουροι ότι το website σας χρήζει επανασχεδιασμού?

Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε μερικά βασικά στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψιν:

1) Το website σας δεν είναι responsive

Ο αριθμός των χρηστών που πλοηγούνται στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας το τηλέφωνο ή το tablet τους, αυξάνεται συνεχώς. Μέχρι το 2017 υπολογίζεται ότι το 90% της κίνησης στο διαδίκτυο θα προέρχεται από κινητές συσκευές! Η responsive σχεδίαση επιτρέπει στους χρήστες να δουν το website σας με τον βέλτιστο τρόπο στην οθόνη της συσκευής τους. Το περιεχόμενο σας ανταποκρίνεται σε όλους τους τύπους και οθόνες συσκευών και έτσι αναβαθμίζεται η εμπειρία χρήσης των επισκεπτών σας.

Επίσης, στις 21 Απριλίου 2015, η Google άλλαξε τον αλγόριθμο της, έτσι ώστε τα responsive websites να εμφανίζονται ψηλότερα στις αναζητήσεις μέσω κινητών συσκευών. Έτσι, αν το website σας δεν είναι mobile friendly, μπορεί να βρεθεί πολύ χαμηλότερα στα αποτελέσματα της αναζήτησης από το responsive website του ανταγωνιστή σας, ακόμα και αν έχετε επενδύσει στη βελτιστοποίησή του για τις μηχανές αναζήτησης.

2) Είναι δύσκολο να ενημερώσετε το περιεχόμενο σας

Είναι αρκετές οι φορές που δουλέψαμε με πελάτες που το website τους είχε να ανανεωθεί πολύ καιρό ή περιείχε πληροφορίες που δεν ίσχυαν πια. Πολλοί πελάτες μάλιστα ένιωθαν άσχημα με το website τους και απέφευγαν να το μοιραστούν ή να το προωθήσουν στο κοινό και τους πιθανούς πελάτες τους. Τις περισσότερες φορές ο λόγος δεν ήταν ότι δεν ενδιαφέρονταν, αλλά το ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ανανεώσουν το περιεχόμενο τους λόγω της κακής σχεδίασης και της δυσκολίας διαχείρισης που αντιμετώπιζαν. Πολλές φορές μάλιστα ήταν αναγκασμένοι να απευθυνθούν σε κάποιον επαγγελματία, ώστε να κάνει αυτός τις αλλαγές ή την προσθήκη περιεχομένου, κάτι που κοστίζει σε χρήμα και χρόνο.

Το να κρατάτε ενημερωμένο το περιεχόμενο σας και να το ανανεώνετε συχνά είναι το κλειδί για να προσελκύσετε νέους πελάτες και να κρατήσετε τους παλιούς. Τα περισσότερα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) είναι εύχρηστα και κάνουν την διαχείριση του website σας παιχνιδάκι. Όταν λοιπόν αποφασίσετε να επανασχεδιάσετε το website σας, καλό θα ήταν να επενδύσετε σε ένα CMS (πχ. WordPress) που θα κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη!

3) Το brand σας έχει εξελιχθεί και το website σας δεν συμβαδίζει

Αν ανανεώσατε πρόσφατα το brand της επιχείρησής σας, είτε επανασχεδιάζοντας το λογότυπο σας, είτε ανανεώνοντας τις υπηρεσίες και τις προσφορές σας, είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε και το website σας, ώστε να αντανακλά το καινούριο branding. Αν δεν το κάνετε, είναι πολύ πιθανό να μπερδέψετε τον πιθανό πελάτη σας, ο οποίος άλλο θα βλέπει στο διαδίκτυο και άλλο στη φυσική σας επιχείρηση.

4) Το website σας αργεί να φορτώσει

Είναι απλό και το έχουμε αναλύσει και σε προηγούμενα άρθρα! Το website σας πρέπει να είναι γρήγορο. Αν δε φορτώσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, το πιθανότερο είναι να χάσετε τον επισκέπτη, ο οποίος θα πλοηγηθεί σε άλλο website που δυστυχώς θα είναι κάποιου ανταγωνιστή σας. Κατά τον επανασχεδιασμό του website σας λοιπόν, πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν τον παράγοντα ταχύτητα!

5) Το design του website σας είναι παλιό

Παραδεχτείτε το! Ο περισσότερος κόσμος κρίνει ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στο διαδίκτυο. Οι χρήστες αποφεύγουν να παραμείνουν και να πλοηγηθούν σε ένα website που δεν βρίσκουν ελκυστικό. Οι σχεδιαστικές τάσεις αλλάζουν συχνά, κάτι που σημαίνει ότι οι αισθητικές παρεμβάσεις στο design του website σας είναι αναγκαίες. Σύμφωνα με μελέτη του Matthew Casey, η απόφαση για το αν ένας επισκέπτης θα παραμείνει στο website σας, μπορεί να παρθεί μέσα σε μόλις 50 χιλιοστά του δευτερολέπτου, με βασικό κριτήριο το design και την αισθητική του.

Αν εντοπίζετε κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα και θέλετε να δώσετε στο website σας τη θέση που του αξίζει στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο, ο επανασχεδιασμός είναι μονόδρομος.

Είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα?

About the Author

Αφήστε το σχόλιο σας