SEO – Ο απόλυτος οδηγός για αρχάριους (Μέρος 3)

SEO – Ο απόλυτος οδηγός για αρχάριους (Μέρος 3)

Στο δεύτερο μέρος της σειράς άρθρων για το SEO, μιλήσαμε για απαρχαιωμένες και ανώφελες SEO τακτικές. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα εστιάσουμε σε τακτικές που αποτελούν βήματα μιας επιτυχημένης στρατηγικής, η οποία θα αυξήσει το traffic που προέρχεται από τις μηχανές αναζήτησης και θα φέρει περισσότερους πιθανούς πελάτες στο website σας!

Αυτό που γνωρίζουμε για το SEO είναι ότι αλλάζει και θα αλλάζει συνεχώς. Φυσικά οι βασικοί παράγοντες παραμένουν σταθεροί, αλλά οι τεχνικές και οι βέλτιστες πρακτικές ανανεώνονται, αλλάζουν και εμπλουτίζονται!

Παρακάτω αναλύουμε 4 σημαντικές τακτικές, μέρος μιας επιτυχημένης SEO στρατηγικής, με στόχο την αποτελεσματική προώθηση της επιχείρησής σας.

1) Μη ξεχνάτε τα βασικά του SEO!

Είναι οι βασικοί παράγοντες που παραμένουν σταθεροί. Ασχοληθείτε με το on page optimization του website σας, δουλεύοντας με τα meta tags του, τα alt texts, τη δομή των urls κ.τ.λ. Είναι λογικό να ψάχνετε τις πιο advanced τεχνικές για τη βελτιστοποίηση του website σας, αλλά μη ξεχνάτε τα βασικά και άκρως απαραίτητα!

Για να προχωρήσετε λοιπόν στις επόμενες τακτικές, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στα “θεμέλια” του website σας.

Χρησιμοποιήστε το εργαλείο Screaming Frog

Πραγματοποιήστε ανάλυση της ιστοσελίδας σας, χρησιμοποιώντας το Screeming Frog (δωρεάν για ανάλυση έως 500 URIs), προκειμένου να εντοπίσετε πιθανά προβλήματα, 404 errors ή άλλα λάθη, redirects, να δείτε λεπτομέρειες για τα titles, τα meta descriptions κ.α.

2) Δημιουργήστε φρέσκο, ποιοτικό περιεχόμενο ή εκμεταλλευτείτε το παλιό!

Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές στο παρελθόν για το πως να γράψετε ελκυστικό περιεχόμενο και πως να το προωθήσετε. Δεν χωράει αμφιβολία ότι το ποιοτικό και φρέσκο περιεχόμενο είναι από τους βασικότερους παράγοντες για μια επιτυχημένη στρατηγική SEO. Οι μηχανές αναζήτησης μπορούν να εντοπίσουν το ποιοτικό περιεχόμενο και να ανταμείψουν το website σας, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερο traffic και περισσότερους πιθανούς πελάτες!

Η συγγραφή περιεχομένου σχετικό με την επιχείρησή σας, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, καθώς απαιτείται κόπος, χρόνος και συνεχής ενασχόληση. Αυτό όμως που μπορείτε να κάνετε πιο εύκολα, είναι να χρησιμοποιήσετε το παλιό σας περιεχόμενο, ώστε να προσελκύσετε νέους επισκέπτες.

Πως θα γίνει αυτό; Με δύο τρόπους:

Κάνοντας Content Revamping!

Content Revamping σημαίνει ότι συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε το περιεχόμενο για τον ίδιο σκοπό, για τον οποίο δημιουργήθηκε εξ αρχής, αλλά το επικαιροποιείτε έτσι ώστε να παραμένει σχετικό και ελκυστικό για το ίδιο κοινό. Για παράδειγμα, η αλλαγή του design ενός παλιού ebook, έτσι ώστε να μη φαίνεται απαρχαιωμένο και ο εμπλουτισμός του κειμένου με νέα στοιχεία, θεωρείται Content Revamping.

Κάνοντας Content repurposing!

Content repurposing είναι η μετατροπή του περιεχομένου σε άλλο format, που συνήθως συνοδεύεται με αλλαγή του κοινού στο οποίο απευθύνεται το συγκεκριμένο περιεχόμενο. Για παράδειγμα, μια σειρά από άρθρα, μπορεί να μετατραπεί σε ένα ebook ή ένα video tutorial.

Αν λοιπόν θέλετε να προσελκύσετε περισσότερους επισκέπτες από το ίδιο κοινό, τότε κάντε content revamping. Αν όμως θέλετε να προσελκύσετε επισκέπτες που ανήκουν σε άλλο κοινό ή βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο στη διαδικασία αγοράς ενός προϊόντος, τότε το content repurposing είναι η καλύτερη λύση για σας.

3) Στοχεύστε σε Long tail keywords

Τα long tail keywords προσφέρουν τη δυνατότητα παροχής περισσότερο σχετικού περιεχομένου στους χρήστες, σύμφωνα με την αναζήτηση που πραγματοποίησαν. Οι αναζητήσεις των χρηστών έχουν γίνει περισσότερο στοχευμένες, καθώς ένας χρήστης για παράδειγμα, δεν ψάχνει πια για “παπούτσια”, αλλά για “καφέ δερμάτινα παπούτσια στη Σύρο”.

Γιατί όμως να στοχεύσετε τα long tail keywords, αντί των κλασικών keywords που στοχεύατε μέχρι σήμερα;

  • Το 70% – 90% του οργανικού traffic της Google, προέρχεται από long tail keywords.
  • Τα long tail keywords, μπορεί να έχουν λιγότερες αναζητήσεις από τους χρήστες, αλλά έχουν έως και 3 φορές καλύτερο ποσοστό μετατροπής επισκεπτών σε πελάτες. Για παράδειγμα, ένας χρήστης που ψάχνει “παπούτσια”, μάλλον απλά σερφάρει στο διαδίκτυο, ενώ ένας χρήστης που ψάχνει “καφέ δερμάτινα παπούτσια στη Σύρο”, είναι πιο πιθανό να ψάχνει κατάστημα για να αγοράσει παπούτσια.
  • Τα long tail keywords έχουν πολύ μικρότερο ανταγωνισμό και κόστος.

Μπορείτε να βρείτε τα long tail keywords που ταιριάζουν περισσότερο στην επιχείρησή σας, χρησιμοποιώντας το Google Adwords Keyword Tool και κάνοντας ανάλυση των data στο Google Analytics και το Search Console του website σας.

4) Βελτιστοποιήστε το website σας για τις αναζητήσεις που πραγματοποιούνται από κινητές συσκευές

Σε μια πρόσφατη έρευνα, η GlobalWebIndex χρησιμοποίησε δείγμα 170.000 ανθρώπων από 32 χώρες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 80% των ανθρώπων του δείγματος, έχουν στην κατοχή τους ένα smartphone και ο χρόνος που το χρησιμοποιούν είναι περίπου 2 ώρες την μέρα.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο άρθρο της SEO PowerSuite, το 50% του traffic της Google, προέρχεται από mobile συσκευές και συνεχώς αυξάνεται. Με λίγα λόγια, το mobile website σας πρέπει πλέον να είναι ισάξιο σε παρουσία, περιεχόμενο και ευχρηστία με το desktop website σας.

Επίλογος

Η βελτιστοποίηση ενός website για τις μηχανές αναζήτησης, είναι αρκετά περίπλοκη διαδικασία, η οποία απαιτεί εξάσκηση και επιμονή, καθώς σχεδόν καθημερινά προκύπτουν νέα δεδομένα. Οι παραπάνω τακτικές όμως, δύσκολα θα σταματήσουν να βρίσκονται στο προσκήνιο και σίγουρα θα συνεχίσουν να έχουν μεγάλη βαρύτητα για το SEO του website σας.

Εσείς ποιες τακτικές από τις παραπάνω χρησιμοποιείτε; Ποιες άλλες τακτικές γνωρίζετε;

About the Author

1 Σχόλιο

Αφήστε το σχόλιο σας