Τι είναι το SEO; (search engine optimization)

Τι είναι το SEO; (search engine optimization)

Η απάντηση στην ερώτηση “Τι είναι το SEO” μπορεί να είναι αρκετά πολύπλοκη, έως πολύ απλή. Διαλέξαμε τη δεύτερη προσέγγιση και παρακάτω αναλύουμε με απλά λόγια τι είναι η βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για μηχανές αναζήτησης και που χρησιμεύει.

SEO (search engine optimization) είναι, η διαδικασία βελτιστοποίησης μιας ιστοσελίδας με σκοπό την κατάταξη της σε υψηλότερες θέσεις, κατά την παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας μέσω μηχανών αναζήτησης.

Ο ευκολότερος τρόπος εύρεσης μια ιστοσελίδας είναι μέσω των μηχανών αναζήτησης (πχ. Google, Bing), χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις κλειδιά (keywords). Αυτές μπορεί να είναι το όνομα μιας εταιρείας (πχ Hiremycode), η κατηγορία υπηρεσιών (πχ κατασκευή ιστοσελίδων), κάποιο συγκεκριμένο προιόν κ.τ.λ.

Τα αποτελέσματα που μας δίνουν οι μηχανές αναζήτησης ποικίλουν από μερικές χιλιάδες μέχρι πολλά εκατομμύρια ιστοσελίδες σχετικές με τη λέξη ή φράση κλειδί που χρησιμοποιήσαμε κατά την αναζήτηση. Στην κορυφή των αποτελεσμάτων θα διαπιστώσετε ότι εμφανίζονται οι ιστοσελίδες που έχουν μεγαλύτερη συνάφεια ως προς τη συγκεκριμένη λέξη ή φράση κλειδί.

Όπως είναι λογικό, το keyword “κατασκευή ιστοσελίδων” θα δώσει πολύ περισσότερα αποτελέσματα από το keyword “κατασκευή ιστοσελίδων Σύρος” . Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε σελίδες (ανά 10 αποτελέσματα) και ο χρήστης συνήθως διαβάζει την πρώτη, τη δεύτερη ή και την τρίτη σελίδα, επιλέγοντας να επισκεφτεί την ιστοσελίδα μιας εταιρείας κατασκευής ιστοσελίδων που βρίσκεται σε κάποια από αυτές. Άρα η εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων που παρουσιάζεται μέσα στα 1-30 πρώτα αποτελέσματα δέχεται πολύ περισσότερους επισκέπτες από μία άλλη που παρουσιάζεται στις επόμενες θέσεις.

Κατανοήστε την λειτουργία των μηχανών αναζήτησης και μάθετε τι είναι το SEO σε 3 λεπτά, παρακολουθώντας το παρακάτω video:

Αναρωτιέστε ακόμη αν χρειάζεστε SEO;

Αν λοιπόν ακόμη αναρωτιέστε, κάντε το παρακάτω τεστ:

1) Σκεφτείτε το βασικό προιόν ή τη βασική υπηρεσία της επιχείρησής σας. Αν για παράδειγμα η επιχείρηση δεν ήταν δικιά σας, ποια λέξη ή φράση κλειδί θα πληκτρολογούσατε στη μηχανή αναζήτησης για να τη βρείτε? Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρησιμοποιούσατε το brand name της επιχείρησης (πχ. Hiremycode), αλλά κάτι σχετικό με τα προιόντα ή της υπηρεσίες της (πχ. κατασκευή ιστοσελίδων).

2) Χρησιμοποιήστε αυτή τη λέξη ή φράση κλειδί στο Google.

3) Βρήκατε την επιχείρησή σας στις πρώτες σελίδες των αποτελεσμάτων? Αν όχι, τότε θα πρέπει να δώσετε βάση στο SEO!

Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε το τεστ με τον τρόπο που παραθέτουμε, χρησιμοποιώντας τις λέξεις ή φράσεις κλειδιά που θα χρησιμοποιούσε ένας πιθανός πελάτης σας. Να θυμάστε ότι οι χρήστες των μηχανών αναζήτησης δεν ψάχνουν για την επιχείρησή σας χρησιμοποιώντας το brand name της διότι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν το γνωρίζουν!

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το SEO? Διαβάστε το πρώτο μέρος του οδηγού SEO για αρχάριους και κάντε εγγραφή στο newsletter μας για να λαμβάνετε κάθε καινούριο άρθρο στο email σας!

Θέλετε να συνεργαστούμε για την βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας για τις μηχανές αναζήτησης?

Καλέστε μας στο 22810 76070 ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας!

    Το όνομά σας (απαραίτητο)

    Το email σας (απαραίτητο)

    Θέμα (απαραίτητο)

    Το μήνυμά σας

    About the Author

    Αφήστε το σχόλιο σας