Backup: Η απόλυτη ασφάλεια των δεδομένων σας

Backup: Η απόλυτη ασφάλεια των δεδομένων σας

Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας (backups) του website σας είναι υψίστης σημασίας. Έρευνες δείχνουν ότι ενώ οι περισσότεροι χρήστες κατανοούν την χρησιμότητα του backup, αμελούν συστηματικά να το πράξουν! Ας το πάρουμε όμως από την αρχή…

Γιατί τα backups είναι τόσο σημαντικά;

Για να το θέσουμε απλά, ένα πρόσφατο και δοκιμασμένο backup μπορεί να σώσει το website σας όταν όλα τα υπόλοιπα πάνε στραβά. Αν για παράδειγμα κάποιος κακόβουλος χρήστης (hacker) αποκτήσει πρόσβαση στον server που φιλοξενείται το website σας και αποφασίσει να διαγράψει όλα τα αρχεία του, η επαναφορά ενός backup θα σώσει την κατάσταση!

Για να είστε λοιπόν σίγουροι ότι τα δεδομένα σας είναι ασφαλή, κρατήστε αντίγραφό τους. Αν τα δεδομένα σας χαθούν ή καταστραφούν, μπορείτε απλά να επαναφέρετε το εφεδρικό αντίγραφό τους. Απλό έτσι? Δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, μιας και υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που καθορίζουν αν τα backups σας είναι χρήσιμα, λειτουργικά και ασφαλή.

Τι είναι χειρότερο από το να μην έχετε backup του website σας;

Δουλεύοντας σε websites πελατών, πολύ συχνά βλέπουμε τα backups να βρίσκονται αποθηκευμένα στον ίδιο web server, στον ίδιο φάκελο που βρίσκεται και το website (public_html, httpdocs). Κατά την άποψή μας, αυτό είναι χειρότερο από το να μην υπήρχαν καθόλου backups, καθώς αποτελεί τεράστιο ρίσκο.

Σκεφτείτε λίγο το εξής: Διαχειρίζεστε ένα WordPress website και μόλις κάνατε ένα σημαντικό update που διόρθωσε ένα κενό ασφαλείας. Ένα παλιό backup λοιπόν, το οποίο υπενθυμίζουμε ότι βρίσκεται ακόμα αποθηκευμένο στο public web directory, περιέχει τα παλιά unpatched αρχεία, χωρίς τη διόρθωση του κενού ασφαλείας. Πόσο επικίνδυνο σας φαίνεται αυτό; Πολύ; Έτσι είναι…

Και ποια είναι η σωστή στρατηγική για τα backups;

Αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι τα backups σας έχουν λόγο ύπαρξης, είναι χρήσιμα, λειτουργικά και ασφαλή, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν τους παρακάτω 4 παράγοντες:

1) Τοποθεσία

Τα backups σας θα πρέπει να αποθηκεύονται offsite και όχι στον ίδιο server που βρίσκεται το website σας. Η αποθήκευσή τους στον ίδιο server, όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι πολύ κακή ιδέα. Αν για παράδειγμα ένα κακόβουλος χρήστης (hacker) αποκτήσει πρόσβαση στον server σας, εκτός από το live website σας, μπορεί να μολύνει ή να καταστρέψει και τα backups σας. Επίσης, σκεφτείτε λίγο και την περίπτωση να καταστραφεί ο σκληρός δίσκος του server που περιέχει το website σας. Αν εκτός του website σας περιέχει και τα backups σας, τότε όλα σας τα δεδομένα θα χαθούν και δεν θα υπάρχει τρόπος να ανακτηθούν.

2) Αυτοματισμός

Ένας ακόμα πολύ σημαντικός παράγοντας για την στρατηγική σας στο θέμα των backups, είναι η αυτοματοποίηση της διαδικασίας. Αν η διαδικασία δημιουργίας εφεδρικών αντιγράφων δεν πραγματοποιείται αυτόματα, κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι θα ολοκληρωθεί. Είναι πολύ εύκολο να ξεχαστείτε ή να σκεφτείτε ότι αφού το website σας είναι λειτουργικό και όλα βαίνουν καλώς, δε πειράζει να μην κρατήσετε backup σήμερα. Ούτε αύριο… Ούτε αυτή την εβδομάδα… Αν λοιπόν συμβεί κάτι από αυτά που περιγράφουμε στο (1) και το πιο πρόσφατο backup που μπορείτε να επαναφέρετε είναι μιας εβδομάδας, όλη η δουλειά που κάνατε μέσα σε αυτό το διάστημα, θα χαθεί.

3) Backup του backup, του backup

Οκ, αυτό μπορεί να σας φανεί υπερβολικό, αλλά η στρατηγική σας στο θέμα των backups, πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα αντίγραφο για το κάθε backup σας και μάλιστα αυτό το αντίγραφο θα πρέπει να βρίσκεται και σε διαφορετική τοποθεσία. Μπορεί να σκέφτεστε ότι αυτό θα σας κοστίσει ακριβά, μιας και θα χρειαστείτε διπλάσιο αποθηκευτικό χώρο. Σκεφτείτε όμως το κόστος να χαθούν για πάντα τα δεδομένα σας. Είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερο!

4) Δοκιμή του backup

Ένα backup που δεν έχει δοκιμαστεί ότι δουλεύει, είναι σα να μην υπάρχει! Πάρτε λοιπόν το backup σας και δοκιμάστε να επαναφέρετε ολόκληρο το website σας (π.χ. σε ένα test domain), χωρίς να χρησιμοποιήσετε τίποτε άλλο, εκτός από τα αρχεία του συγκεκριμένου backup. Φανταστείτε να ανακαλύψετε ότι το backup σας δεν είναι λειτουργικό, τη στιγμή που θα είναι η μοναδική λύση που σας έχει απομείνει για να επαναφέρετε τα δεδομένα σας. Δεν το θέλετε αυτό…

Η στρατηγική που ακολουθούμε!

Στην Hiremycode παίρνουμε την ασφάλεια των δεδομένων των πελατών μας πολύ σοβαρά. Έχουμε επενδύσει σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, εξασφαλίζοντας έτσι την αυτόματη δημιουργία τους κάθε 7 ώρες, καθώς και την αποθήκευσή τους σε 3 διαφορετικές τοποθεσίες σε ευρωπαϊκά datacenters. Έτσι μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αν συμβεί κάτι στο website σας, θα το επαναφέρουμε σε λειτουργική κατάσταση μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αφήστε λοιπόν σε μας την ασφάλεια των δεδομένων σας και επικεντρωθείτε σε αυτό που σας ενδιαφέρει περισσότερο… Την επιχείρησή σας!

Σας ενδιαφέρει η ασφάλεια των δεδομένων σας;

Καλέστε μας στο 22810 76070 ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας!

    Το όνομά σας (απαραίτητο)

    Το email σας (απαραίτητο)

    Θέμα (απαραίτητο)

    Το μήνυμά σας

    About the Author