Αποτελεσματικά call to action στη σχεδίαση ιστοσελίδων

Αποτελεσματικά call to action στη σχεδίαση ιστοσελίδων

Κάθε website χρειάζεται ένα call to action (CTA), μια προτροπή δηλαδή προς τον επισκέπτη ώστε να πραγματοποιήσει κάποια ενέργεια. Είτε αυτή η ενέργεια είναι η συμπλήρωση μιας φόρμας, είτε κάτι πιο σύνθετο όπως η αγορά ενός προϊόντος, το call to action δεν πρέπει να είναι απλά ένα κουμπί σε κάποιο τυχαίο σημείο της ιστοσελίδας. Το call to action πρέπει να ξεχωρίζει, να βρίσκεται στη σωστή θέση, να περιβάλλεται από ξεκάθαρο κείμενο, να δίνει στον επισκέπτη κίνητρο ώστε να κάνει το click και να τον κάνει να νιώθει ότι πρέπει να δράσει άμεσα!

Γιατί το call to action είναι τόσο σημαντικό;

Το call to action οδηγεί τον επισκέπτη στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ώστε να ολοκληρώσει μια σημαντική ενέργεια, όπως για παράδειγμα η εγγραφή του στο newsletter της επιχείρησής σας. Χωρίς CTA, ο επισκέπτης του website σας είναι πολύ πιθανό να φύγει από το website, χωρίς να ολοκληρώσει τη σημαντική ενέργεια και χωρίς να έχετε κάποιο τρόπο για να τον προσεγγίσετε ξανά.

Με λίγα λόγια λοιπόν, το CTA είναι πολύ σημαντικό, καθώς τραβάει το ενδιαφέρον του επισκέπτη, του εξηγεί σύντομα και ξεκάθαρα τι θα συναντήσει μετά το click και τον προτρέπει να ολοκληρώσει μια σημαντική ενέργεια για το marketing plan σας.

Η δημιουργία ενός call to action που πετυχαίνει τον στόχο του και αυξάνει την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί από έναν επισκέπτη, δεν είναι πυρηνική φυσική, αλλά είναι μια πρακτική που χρειάζεται αρκετό testing για να ολοκληρωθεί σωστά. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε και θα εξηγήσουμε τις καλύτερες πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε call to action που μετατρέπουν τους επισκέπτες του website σας σε υποψήφιους πελάτες!

1. Χρησιμοποιήστε το σωστό κείμενο

Ακούγεται προφανές, αλλά έχουμε δει πολλά call to action που χρησιμοποιούν λάθος κείμενο και έτσι είναι αναποτελεσματικά. Δώστε λοιπόν μεγάλη σημασία στο κείμενο και στη γλώσσα που χρησιμοποιείτε και σιγουρευτείτε ότι το CTA που δημιουργείτε δίνει κίνητρο στον επισκέπτη του website σας ώστε να πάρετε το πολυπόθητο click, αλλά του εξηγεί και τι θα συναντήσει στο επόμενο βήμα (αν υπάρχει)!

Το κείμενο του call to action δεν πρέπει να δίνει την αίσθηση στον επισκέπτη ότι μετά το click θα πρέπει να πραγματοποιήσει και άλλες ενέργειες, κάτι που, πιστέψτε μας, είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει. Αντί λοιπόν να δημιουργήσετε την ψευδαίσθηση ότι μετά το click θα χρειαστούν περισσότερες ενέργειες, χρησιμοποιείστε κείμενο που θα αντανακλά όφελος και αξία για τον επισκέπτη, θα είναι σαφές και θα τον κάνει να θέλει να αλληλεπιδράσει!

Είναι απλό… Ο επισκέπτης αναρωτιέται ποιο θα είναι το όφελός του αν κάνει αυτό που του λέτε. Απαντήστε λοιπόν στο ερώτημά του! Έστω ότι διαβάζει ένα άρθρο για το SEO και το πως να φέρει περισσότερο traffic στο website του και στο τέλος του άρθρου θέλετε να τον προτρέψετε να κατεβάσει ένα SEO ebook. Αντί το κείμενο του CTA να είναι “Κατεβάστε το δωρεάν ebook”, χρησιμοποιείστε μια φράση όπως “Extra tips για αυξήσετε το traffic στο website σας με αυτόν τον δωρεάν οδηγό”.

2. Κάντε το να ξεχωρίζει

Κανένας δε θα αλληλεπιδράσει με το call to action αν δεν έχει ιδέα ότι υπάρχει. Το CTA πρέπει να ξεχωρίζει και να είναι άμεσα αντιληπτό, ώστε να μπορεί εύκολα να εντοπιστεί από τον επισκέπτη του website σας και να επιτελέσει τον σκοπό του.

Δώστε σημασία στο χρώμα, στο μέγεθος και στην τοποθεσία του call to action.

Χρώμα: Το χρώμα που θα επιλέξετε έχει μεγάλη σημασία για το call to action, αλλά το πιο σημαντικό είναι το πως “δένει” με το υπόλοιπο website σας. Σύμφωνα με έρευνες, το πράσινο χρώμα έχει πολύ καλή απόδοση. Αν όμως το website σας έχει πράσινο background, ένα πράσινο CTA κουμπί, όπως είναι λογικό, θα ήταν μια κακή επιλογή. Διαβάστε λοιπόν άρθρα για την ψυχολογία των χρωμάτων στο διαδικτυακό marketing και βρείτε τους κατάλληλους συνδυασμούς χρωμάτων για το δικό σας website.

Μέγεθος: Ένα μεγάλο call to action κουμπί ή banner σίγουρα ξεχωρίζει περισσότερο, αλλά μην το παρακάνετε, καθώς ρισκάρετε να το παραβλέψει ο επισκέπτης, λόγω της τάσης των χρηστών να προσπερνούν ότι μοιάζει με διαφήμιση (banner blindness). Ότι μέγεθος και αν επιλέξετε, σιγουρευτείτε ότι το CTA σας θα είναι αρκετά ευδιάκριτο σε όλους τους τύπους και οθόνες συσκευών (ειδικά σε mobiles, μιας και πλέον το περισσότερο traffic στις ιστοσελίδες προέρχεται από αυτά).

Small tip για τις mobile συσκευές

Η Apple, στον οδηγό “Human interface guidelines” προτίνει minimum μέγεθος για οποιοδήποτε clickable element, τα 44px X 44px!

Τοποθεσία: Η τοποθεσία του call to action είναι πολύ σημαντική, καθώς αν δε βρίσκεται στο σωστό σημείο, τη σωστή στιγμή, είναι πολύ πιθανό να χάσετε την ευκαιρία να ολοκληρώσει ο επισκέπτης μια σημαντική ενέργεια. Στο παράδειγμα με το SEO ebook, το CTA πρέπει να βρίσκεται στο τέλος του άρθρου, ώστε να αποτελεί φυσική του συνέχεια. Ο επισκέπτης θα διαβάσει το άρθρο, θα πάρει σημαντικές πληροφορίες και στο τέλος θα θελήσει να αποκτήσει πρόσβαση στα extra tips που λόγω του κειμένου του CTA, καταλαβαίνει ότι δεν περιέχονται στο κείμενο που μόλις διάβασε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αν το CTA βρισκόταν στο πάνω μέρος του άρθρου και ο επισκέπτης έπρεπε να αλληλεπιδράσει πριν διαβάσει το άρθρο σας, δεν θα είχε κίνητρο να αποκτήσει τα extra tips, μιας και δεν θα είχε διαβάσει καν τη βασική πληροφορία του άρθρου.

3. Πραγματοποιήστε διάφορα tests για τα call to action σας

Δεν αρκεί να ακολουθήσετε κατά γράμμα τις παραπάνω συμβουλές! Πάντα πρέπει να τεστάρετε διαφορετικές εκδοχές του call to action, ώστε να ανακαλύψετε τι δουλεύει καλύτερα για το δικό σας website. Δοκιμάστε διαφορετικά χρώματα, μεγέθη, τοποθεσίες και μη διστάσετε να κάνετε αλλαγές, μέχρι να σιγουρευτείτε ότι τα call to action σας κάνουν τον επισκέπτη να δράσει άμεσα και να ολοκληρώσει την ενέργεια που επιθυμείτε!

Δεν είστε σίγουροι αν τα call to action του website σας είναι αποτελεσματικά;

Επικοινωνήστε μαζί μας, ώστε να πραγματοποιήσουμε έλεγχο του website σας και να σας προτείνουμε ιδέες και λύσεις που θα βελτιώσουν την απόδοση των CTAs!

About the Author

Αφήστε το σχόλιο σας