7 σημαντικά λάθη στην κατασκευή ιστοσελίδων και πως να τα αποφύγετε

7 σημαντικά λάθη στην κατασκευή ιστοσελίδων και πως να τα αποφύγετε

Μερικές φορές, η κατασκευή ενός website μπορεί να θεωρηθεί εύκολη διαδικασία, αλλά η πραγματική πρόκληση είναι η επίτευξη της ευχρηστίας και του σωστού, καθαρού σχεδιασμού. Πολλοί web designers συχνά ξεχνάνε ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος ενός website και υποπίπτουν σε σημαντικά λάθη στην κατασκευή ιστοσελίδων.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 7 σημαντικά λάθη στην κατασκευή ιστοσελίδων, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε!

Υπερβολικά φορτωμένη αρχική σελίδα

Η αρχική σελίδα είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει ο επισκέπτης. Είναι λοιπόν η ευκαιρία να πείσετε τον επισκέπτη ότι αξίζει να πλοηγηθεί στο website σας. Θα έχετε δει websites με τόσο μεγάλο όγκο πληροφοριών στην αρχική σελίδα, που ο επισκέπτης δεν ξέρει από που να αρχίσει και τελικά φεύγει! Απλοποιήστε την αρχική σελίδα, αφαιρώντας περιττές εικόνες, banners και εικονίδια, τα οποία πραγματικά κάνουν την αρχική σας σελίδα χαοτική και φτιάξτε ένα ξεκάθαρο πλάνο για το που θέλετε να καταλήξουν οι επισκέπτες σας.

Εκνευριστική πλοήγηση

Είναι πολύ εκνευριστικό για έναν επισκέπτη να μη μπορεί να βρει την πληροφορία για την οποία ψάχνει μέσα σε ένα website. Κουμπιά που δεν είναι εμφανές ότι είναι κουμπιά και links που είναι δύσκολο να καταλάβει ο επισκέπτης ότι είναι links, είναι δύο πολύ σημαντικά λάθη κατά τον σχεδιασμό ενός website.
Η οργάνωση της πλοήγησης απαιτεί λογική και διαίσθηση. Χρησιμοποιήστε εύχρηστα μενού, εμφανή κουμπιά και links, έτσι ώστε να επιτρέψετε στους επισκέπτες σας να βρουν οτιδήποτε ψάχνουν εύκολα και γρήγορα.

Έλλειψη παρότρυνσης για δράση (call to action)

Θέλετε οι επισκέπτες σας να κάνουν εγγραφή στο newsletter σας, να γίνουν μέλη στο website σας, να κάνουν share σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, να αγοράσουν το προιόν σας; Μη ξεχάσετε λοιπόν να τους παροτρύνετε χρησιμοποιώντας εμφανή κουμπιά “call to action” για ότι από τα παραπάνω θέλετε να πετύχετε. Ο στόχος ενός website πρέπει να είναι να παροτρύνει τον επισκέπτη να αλληλεπιδράσει!

Μουσική που ξεκινά να παίζει μόνη της

Το να βάλετε μουσική που παίζει αυτόματα και απροειδοποίητα μόλις κάποιος επισκεφθεί το website σας, είναι ίσως το σημαντικότερο λάθος που μπορείτε να κάνετε. Φανταστείτε κάποιον να προσπαθεί απεγνωσμένα να ανακαλύψει από που ακούγεται η μουσική και πως να την απενεργοποιήσει. Αυτός είναι ο επισκέπτης του website σας, ή μάλλον ήταν ο επισκέπτης, καθώς λογικά απλά έκλεισε το website σας και βρίσκεται ήδη στο website κάποιου ανταγωνιστή σας.

Παράθυρα που πετάγονται μπροστά στον επισκέπτη (Pop up)

Πιστέψτε μας! Κανείς δεν θέλει μόλις μπει σε ένα website, ή την ώρα που διαβάζει κάποιο κείμενο, να του εμφανιστεί ξαφνικά μπροστά του ένα παράθυρο που θα τον προτρέπει να κάνει like ή εγγραφή στο newsletter σας. Χρησιμοποιήστε απλά κουμπιά “call to action”, παροτρύνετε τον επισκέπτη σας και αφήστε τον ελεύθερο να αποφασίσει για το αν και πως θα αλληλεπιδράσει.

Χρήση Flash

Στο παρελθόν, το Flash βοηθούσε στον εμπλουτισμό ενός website με χαρακτηριστικά που δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν η HTML και το CSS. Όχι πια… Σε παλαιότερο άρθρο, είχαμε παραθέσει 3 πολύ σημαντικούς λόγους για να αποφύγετε την κατασκευή flash ιστοσελίδας.
α) Το Flash δεν είναι mobile friendly
β) Στο Flash δεν αρέσει η ενημέρωση περιεχομένου
γ) Το Flash δεν είναι SEO friendly
Για περισσότερες πληροφορίες, ρίξτε μια ματιά εδώ

Αργή ταχύτητα φόρτωσης

Η ταχύτητα φόρτωσης ενός website είναι βασικός παράγοντας για την παροχή θετικής εμπειρίας χρήσης στους επισκέπτες του. Διασφαλίζει ότι ο επισκέπτης επικεντρώνεται στο περιεχόμενο, αντί να περιμένει να φορτώσουν τα γραφικά, οι εικόνες, ή ακόμα και στοιχεία του website που θα το καταστήσουν λειτουργικό. Και τι είναι αυτό που επιδιώκετε όταν κάποιος επισκεφθεί το website σας?
Να διαβάσει το περιεχόμενο…

About the Author

1 Σχόλιο

  • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΡΑΝΤΩΝΑΚΗ 26/10/2015 at 18:03

    τελειο!!!!!!

Αφήστε το σχόλιο σας