Γιατί να αποφύγετε την κατασκευή flash ιστοσελίδας

Γιατί να αποφύγετε την κατασκευή flash ιστοσελίδας

Ποτέ στο παρελθόν, καμία πλατφόρμα λογισμικού δεν έχει διχάσει σχεδιαστές και προγραμματιστές περισσότερο από το Flash. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επιλέξετε τη χρήση άλλων τεχνολογιών – η κάθε μία από τις οποίες θα προσέφερε διαφορετικά οφέλη για την ιστοσελίδα σας συγκριτικά με την τεχνολογία Flash. Γιατί λοιπόν να αποφύγετε την κατασκευή flash ιστοσελίδας? Επιλέξαμε τους τρεις σημαντικότερους λόγους και σας τους παρουσιάζουμε:

Το Flash δεν είναι “Mobile-friendly”

Δεν αποτελεί μυστικό ότι η περιήγηση στο διαδίκτυο με τη χρήση φορητών συσκευών (mobile devices), είναι σταθερά σε άνοδο τα τελευταία χρόνια – αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στην ανάλυση διαδικτυακής κυκλοφορίας της Monetate για το πρώτο τρίμηνο του 2013 (Monetate’s 2013 Q1 Analysis), όπου παρατηρείται ποσοστιαία άνοδος χρήσης των mobile browsers της τάξεως του 85%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012. Η εποχή μας, με κύριο χαρακτηριστικό τη ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, απαιτεί την κατασκευή ιστοσελίδων με αντοχή στο χρόνο και τα χαρακτηριστικά ενός Flash-based site απλά δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτή την πορεία. Ήδη η Google (για το Android) σταμάτησε να υποστηρίζει την τεχνολογία Flash, ενώ η Apple, από την κυκλοφορία του πρώτου iPhone, δεν ενσωματώνει την συγκεκριμένη τεχνολογία στις συσκευές της. H ίδια η Adobe μάλιστα, η εταιρεία που δημιούργησε το Flash, ανακοίνωσε πως σταματά την ανάπτυξη του Flash Player για τις νέες mobile συσκευές.

Στο Flash δεν αρέσει η ενημέρωση περιεχομένου

Πιστεύετε πως η εύκολη ενημέρωση του περιεχομένου της ιστοσελίδας σας θα έπρεπε να θεωρείται πολυτέλεια; Τα Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου (Content Management Systems) είναι εδώ και πολύ καιρό το πιο αποτελεσματικό μέσο διαχείρισης της διαδικτυακής σας παρουσίας, δίνοντας  τη δυνατότητα στο χρήστη να πραγματοποιεί αλλαγές (από το  περιεχόμενο του site μέχρι και τις τακτικές SEO που ακολουθεί) εύκολα.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Flash, τα παραπάνω προνόμια χάνονται. Όχι μόνο δεν μπορούμε να διαχειριστούμε μόνοι μας τη δομή της ιστοσελίδας, αλλά ακόμα και αν χρειάζεται να επεξεργαστούμε μια απλή πρόταση, θα πρέπει να αναθέσουμε αυτή τη δουλειά σε κάποιον Flash προγραμματιστή, ο οποίος θα πρέπει να “ανοίξει” το αρχείο που θέλουμε να επεξεργαστούμε, να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές, να επαναμεταγλωττίσει (re-compile) το αρχείο και τέλος να το επανατοποθετήσει στο server όπου και φιλοξενείται. Η χρήση της τεχνολογίας Flash, λοιπόν, σημαίνει περισσότερο χρόνο και περισσότερα χρήματα για να ανανεώσουμε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας, σε σύγκριση με το χρόνο και τα χρήματα που θα απαιτούνταν για να κάνουμε ακριβώς την ίδια δουλειά με τη χρήση οποιουδήποτε CMS.

Το Flash δεν είναι “SEO-friendly”

Η παρουσία αρχείου index, η δημιουργία έξυπνης και σωστής URL δομής, καθώς και η δημιουργία “πλούσιων” τίτλων και meta περιγραφών (meta description), βοηθούν δραστικά στη δημιουργία οργανικού traffic από μηχανές αναζήτησης στην ιστοσελίδα σας. Δυστυχώς, με τη χρήση τεχνολογίας Flash, τα παραπάνω στοιχεία χάνονται, αναγκάζοντας σας να καταφύγετε σε πιο χρονοβόρες και ακριβές λύσεις.

Φανταστείτε το εξής: έστω ότι θέλετε να αναζητήσετε στον τηλεφωνικό κατάλογο μερικά τηλέφωνα ή να ψάξετε στον Χρυσό Οδηγό πληροφορίες για κάποιες τοπικές επιχειρήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι τα δύο αυτά έντυπα, όταν έφτασαν στο σπίτι σας, ήταν ερμητικά σφραγισμένα. Πως, λοιπόν, θα μπορέσετε να βρείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε;

Η τεχνολογία Flash, προβάλλει το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας με τέτοιο τρόπο, ο οποίος ως αποτέλεσμα έχει την απόκρυψη του περιεχομένου της από την πλειοψηφία των μηχανών αναζήτησης.

About the Author

Αφήστε το σχόλιο σας