Γιατί το WordPress website σας εξαφανίστηκε από το ευρετήριο της Google;

Γιατί το WordPress website σας εξαφανίστηκε από το ευρετήριο της Google;

Οι μηχανές αναζήτησης, και ιδιαιτέρως αυτή της Google, αποτελούν την κυριότερη πηγή επισκεπτών για τα περισσότερα websites. Το να εξαφανιστεί λοιπόν το website σας από το ευρετήριο της Google, σημαίνει αυτόματα λιγότερο traffic, δηλαδή λιγότερη προβολή για την επιχείρησή σας. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τους βασικότερους λόγους για τους οποίους το WordPress website σας εξαφανίστηκε από το ευρετήριο της Google και τι μπορείτε να κάνετε για να το επαναφέρετε.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η Google θα μπορούσε να αφαιρέσει το website σας από τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησής της. Παρακάτω θα τους αναλύσουμε έναν προς έναν. Πριν το κάνουμε όμως αυτό, καλό θα ήταν να ελέγξετε το περιεχόμενο του website σας. Αν το περιεχόμενο σας είναι παράνομο ή επιβλαβές, η Google δε πρόκειται να συμπεριλάβει το website σας στο ευρετήριό της. Πριν λοιπόν συνεχίσετε την ανάγνωση, ρίξτε μια ματιά στα Google’s Webmaster Guidelines.

Αφού σιγουρευτήκατε ότι το WordPress website σας δεν παραβιάζει τα guidelines της Google, ας δούμε μερικούς λόγους για τους οποίους το website σας αφαιρέθηκε από το ευρετήριό της.

Ελέγξτε την ρύθμιση “ορατότητα μηχανής αναζήτησης”

Στις ρυθμίσεις του WordPress, θα βρείτε την επιλογή “Να απαγορεύεται σε μηχανές αναζήτησης η ευρετηριοποίηση του ιστότοπου”. Συνήθως αυτή η επιλογή ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια κατασκευής ενός website, ώστε να μην εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης μέχρι να ολοκληρωθεί το development. Δεν θα ήθελες επισκέπτες σε ένα ανέτοιμο website, σωστά?

Είναι λοιπόν πιθανό, κάποιος χρήστης με δικαιώματα διαχειριστή, να ενεργοποίησε αυτή την επιλογή κατά λάθος. Για να ελέγξετε αν πράγματι έχει συμβεί αυτό, πλοηγηθείτε στις ρυθμίσεις ανάγνωσης, οι οποίες βρίσκονται στο μενού “Ρυθμίσεις”. Εκεί θα βρείτε την επιλογή “ορατότητα μηχανής αναζήτησης”. Σιγουρευτείτε ότι δεν είναι ενεργοποιημένη.

no index στο WordPress

Ελέγξτε το website σας στο Google Search Console

Η Google επιτρέπει στους webmasters να δουν πως βλέπει η ίδια το website τους, με τη χρήση του Google Search Console (πρωην Google webmaster tools). Αν δεν έχετε ήδη προσθέσει το WordPress website σας στο Google Search Console, μπορείτε να το κάνετε τώρα. Αφού συνδεθείτε λοιπόν στο Google Search Console, θα βρείτε 3 βασικούς τομείς στους οποίους η Google σας ενημερώνει απευθείας για το τι μπορεί να πηγαίνει στραβά με το website σας.

Google Search Console

Messages: Σε αυτό τον τομέα, η Google σας στέλνει απευθείας μηνύματα σχετικά με τον Google Search Console λογαριασμό σας.

Crawl errors: Αν για οποιοδήποτε λόγο, η Google δε μπορεί να κάνει crawl σωστά το website σας, σε αυτόν τον τομέα θα εμφανιστούν errors που θα σας ειδοποιούν για το είδος του προβλήματος.

Security: Σε αυτόν τον τομέα, η Google σας ειδοποιεί για το αν ανακάλυψε κάποιο πρόβλημα ασφάλειας στο website σας.

Ελέγξτε το website σας για κακόβουλο κώδικα

Ένας από τους βασικότερους λόγους για τον οποίο μπορεί το website σας να αφαιρεθεί από το ευρετήριο της Google, είναι η ύπαρξη κακόβουλου κώδικα. Αν ένα WordPress website δεχθεί επίθεση από hackers και οι τελευταίοι αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό, είναι πολύ πιθανό να εγκαταστήσουν κάποιο script, το οποίο εγκαθιστά με τη σειρά του κακόβουλο λογισμικό στον browser του επισκέπτη. Οι επισκέπτες του website σας, κατά την είσοδό τους σε αυτό, θα βλέπουν μια προειδοποίηση για ασφαλή περιήγηση, όπως η παρακάτω:

kakovoulo-logismiko-chrome

Ο καθαρισμός ενός hacked WordPress website είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει τον εντοπισμό των μολυσμένων αρχείων, τον καθαρισμό ή την αντικατάστασή τους, την αλλαγή κωδικών κ.τ.λ. Αν αντιμετωπίζετε τέτοιο πρόβλημα και χρειάζεστε βοήθεια, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Επαφή με τη Google

Αφού ακολουθήσετε όλα τα παραπάνω βήματα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Google και να της ζητήσετε να επαναξιολογήσει το website σας, ώστε να το επαναφέρει στο ευρετήριό της.
Αν λοιπόν είστε σίγουροι ότι το WordPress website σας είναι καθαρό και ασφαλές, μπορείτε απλά να καταχωρήσετε ένα reconsideration request.

About the Author

Αφήστε το σχόλιο σας