Ποιά είναι η καταλληλότερη “ομάδα” για την κατασκευή του νέου σας ιστοτόπου;

Ποιά είναι η καταλληλότερη “ομάδα” για την κατασκευή του νέου σας ιστοτόπου;

Εάν σκέφτεστε να ξεκινήσετε την κατασκευή ιστοτόπου, έχετε πιθανώς πολλές ερωτήσεις, ειδικά αν είστε νέοι στη διαδικασία. Ίσως να έχετε ακούσει μερικές “ιστορίες τρόμου”, ή είχατε οι ίδιοι μία κακή εμπειρία στο παρελθόν και να γνωρίζετε ήδη ότι η εύρεση ενός αξιόπιστου γραφείου σχεδίασης ιστοσελίδων μπορεί να είναι δύσκολη. Αυτό το άρθρο είναι ένας γρήγορος οδηγός που θα σας βοηθήσει να βρείτε την καταλληλότερη “ομάδα” για την υλοποίηση του project σας.

Το πεδίο εφαρμογής του project σας και o προϋπολογισμός σας είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που υποδεικνύουν από που πρέπει να ξεκινήσετε την αναζήτησή σας. Ανάλογα με τις απαιτήσεις του έργου, θα θέλετε να περιορίσετε την αναζήτησή σας για να βρείτε κάποιον με ανάλογες ικανότητες. Οι τρεις κύριες κατηγορίες των επαγγελματικών φορέων παροχής δικτυακών υπηρεσιών είναι: freelance web designer, web design studio και digital marketing agency. Ας μιλήσουμε και για τα τρία και ας εξετάσουμε τους λόγους που η μία επιλογή μπορεί να είναι καλύτερη από την άλλη.

Κατασκευή ιστοτόπου από Freelancer

Ένας freelancer (ελεύθερος επαγγελματίας στην ουσία) είναι ένα πρόσωπο που παρέχει τις υπηρεσίες του σε ωριαία ή ανά έργο βάση. Οι freelancers εργάζονται μόνοι τους και δεν έχουν καμία συνεργασία με web design agencies. Ένας freelancer έχει συνήθως μια ειδικότητα (web development, web design, copywriting, κ.λ.π.), αλλά ένας καλός freelancer θα πρέπει να έχει καλή και γενική γνώση όλων των πτυχών του σχεδιασμού και της κατασκευής ενός δικτυακού τόπου.

Ορισμένοι freelancers μπορούν να χειριστούν μόνο ένα μέρος του έργου, όπως για παράδειγμα μόνο τον οπτικό σχεδιασμό. Έτσι εσείς θα επωμιστείτε το επιπλέον βάρος της εύρεσης ενός ακόμα ανθρώπου για να αναλάβει το έργο της κατασκευής του ιστοτόπου σας έτσι ώστε να ολοκληρωθεί στα χρονικά πλαίσια που έχετε ορίσει. Αυτή η μέθοδος εργασίας δεν ενδείκνυται καθώς δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για παρεξηγήσεις, στην περίπτωση που οι δύο freelancers δεν συνεργάζονται σωστά. Αν έχετε σκοπό να προσλάβετε έναν freelance web designer και έναν developer ξεχωριστά, βεβαιωθείτε πρώτα ότι μπορούν να συνεργαστούν καλά μεταξύ τους, για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με την ολοκλήρωση του project.

Ένας freelancer είναι συχνά μια καλή επιλογή για μικρά έργα, επειδή απαιτεί χαμηλότερη αμοιβή και μπορεί να έχει πιο ευέλικτο πρόγραμμα από ένα web design studio ή ένα digital marketing agency. Εάν έχετε μικρό προϋπολογισμό ή αυστηρή προθεσμία, ένας freelancer είναι ίσως η καλύτερη και καταλληλότερη επιλογή για εσάς.

Κατασκευή ιστοτόπου από Web Design Studio

Ένα web design studio είναι ένα σκαλοπάτι πάνω από ένα freelancer όσον αφορά το μέγεθος και την έκταση των projects που μπορεί να αναλάβει. Τα studios συνήθως αποτελούνται από 2-10 άτομα, που καλύπτουν ένα ευρύτερο φάσμα ικανοτήτων. Ένα καλό web studio μπορεί να σας βοηθήσει στους τομείς του marketing και της επιχειρηματικής στρατηγικής, καθώς και σε αυτούς της γραφιστικής σχεδίασης (web αλλά και έντυπο) και του τεχνικού προγραμματισμού.

Ένα web design studio μπορεί να έχει έναν ή και περισσότερους web designers, web developers, κειμενογράφους, ειδικούς για SEO και data analytics, ειδικούς στο social marketing, και project managers, αλλά πολύ συχνά αυτοί οι άνθρωποι αναλαμβάνουν περισσότερους από έναν ρόλους. Έτσι, ανάλογα με το έργο, ένας web designer μπορεί επίσης να είναι και social media expert, ενώ ένας web developer μπορεί επίσης να ασχολείται με data analytics. Τυπικά ένα web design studio μπορεί να διαχειριστεί ευκολότερα μεγάλα projects και να προσφέρει μεγαλύτερη γκάμα υπηρεσιών από ένα freelancer. Από την άλλη, συνήθως θέτει μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης του έργου και απαιτεί μεγαλύτερο budget.

Κατασκευή ιστοτόπου από Digital Marketing Agency

Ένα digital marketing agency είναι ένα μεγαλύτερο “κατάστημα” που μπορεί να προσφέρει ένα all-inclusive φάσμα υπηρεσιών. Αν ψάχνετε για ένα one-stop shop για digital marketing strategy, copywriting, φωτογραφία, social media marketing, σχεδίαση ιστοτόπου, κατασκευή ιστοτόπου και διαδικτυακή προώθηση, τότε αυτή είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή. Εάν το project που επιθυμείτε να υλοποιήσετε είναι μεγάλο, πολύπλοκο και απαιτεί “βαρύ” web development, συνεχώς εξελισσόμενο SEO και τη διαχείριση των κοινωνικών σας δικτύων, ένα digital marketing agency είναι ακριβώς αυτό που ζητάτε. Η επιλογή ενός full service agency για την υλοποίηση του project σας θα κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη. Φυσικά με το ανάλογο κόστος.

Τι να προσέξετε

Μόλις αποφασίσετε με τι είδους ομάδα θα συνεργαστείτε, θα πρέπει αρχικά να αναζητήσετε και να αξιολογήσετε πιθανούς υποψηφίους. Μερικές συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξετε:

  • Αφού έχετε εντοπίσει ένα πιθανό υποψήφιο, εξετάστε προσεκτικά το portfolio του. Βλέπετε άλλες επιχειρήσεις που ανήκουν στον ίδιο τομέα με τη δική σας να εκπροσωπούνται; Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα ενός ανάλογου, με το δικό σας, project;
  • Κάντε ερωτήσεις: Ακριβώς ποιες υπηρεσίες παρείχαν σε ανάλογο project κατά το παρελθόν; Τι γίνεται με τη φιλοξενία του ιστοτόπου σας (hosting); Μήπως χρησιμοποίησαν κάποιο template; Πρόκειται για custom σχεδίαση ή μήπως τον συνδυασμό και των δύο; Ποια πλατφόρμα χρησιμοποιούν για το διαχειριστικό μέρος του ιστοτόπου; Η κατασκευή του ιστοτόπου σας θα γίνει με γνώμονα την προσβασιμότητα του από οποιαδήποτε συσκευή (Responsive Web Design); Το project θα υλοποιηθεί εξολοκλήρου από αυτούς ή θα αναθέσουν συγκεκριμένα κομμάτια σε τρίτους;
  • Θα λάβετε προσφορές με ένα ευρύ φάσμα τιμών, αλλά μην αφήνετε τη χαμηλότερη τιμή να είναι ο βασικός παράγοντας για την επιλογή σας. Η τιμή και η ποιότητα συνδέονται άμεσα. Οι πιο έμπειροι επαγγελματίες συνήθως χρεώνουν περισσότερο για τις υπηρεσίες τους.

About the Author

Αφήστε το σχόλιο σας