9 ξεπερασμένες τάσεις στη σχεδίαση ιστοσελίδων

9 ξεπερασμένες τάσεις στη σχεδίαση ιστοσελίδων

Με τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας, είναι πολύ δύσκολο, και σίγουρα θα ήταν λάθος, να θεωρούμε πράγματα δεδομένα. Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση του Web Design. Οι σχεδιαστικές τάσεις αλλάζουν συνεχώς. Κάποιες από αυτές μένουν περισσότερο και άλλες λιγότερο στο προσκήνιο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι σχεδιαστικές τάσεις στον τομέα του Web Design εμφανίζονται και εξαφανίζονται λόγω των συνεχών αλλαγών στην τεχνολογία αλλά και των απαιτήσεων και των προσδοκιών των χρηστών.

Όσο οι χρήστες αναζητούν τη βελτίωση και προσδοκούν περισσότερα, οι σχεδιαστικές τάσεις θα εξελίσσονται αδιάκοπα. Και είναι πολύ βασικό να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις αλλαγές. Συχνά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω σχεδιαστικές τάσεις που δεν συμβαδίζουν με την τεχνολογία.

Παραθέτουμε λοιπόν, 9 ξεπερασμένες τάσεις στη σχεδίαση ιστοσελίδων που πρέπει να “ξεφορτωθείτε” αν θέλετε να συμβαδίζετε με την τεχνολογία, τις υψηλές απαιτήσεις των χρηστών και φυσικά τον ανταγωνισμό:

1. Περίπλοκη Σχεδίαση

“Less is more”! Αυτή η φράση φαίνεται να είναι το ευαγγέλιο των σύγχρονων Web Designers.

Τα τελευταία δύο χρόνια, το flat design είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης και της μινιμαλιστικής προσέγγισης του, που προώθησε η Apple με το iOS7. Και όπως έχει δείξει η ιστορία, όταν η Apple κάνει κάτι, ο υπόλοιπος κόσμος φαίνεται να την ακολουθεί. Ιδίως το 2014, το απλό και minimal design βρέθηκε στο προσκήνιο με μεγάλη δυναμική. Συνεχίζει να πρωταγωνιστεί ακόμα πιο έντονα και το 2015 στο χώρο της σχεδίασης ιστοσελίδων.

Αρκετά αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί ο ιστότοπος της Apple, όπου ακόμα και κάποιος που δεν είναι fan της εταιρείας, μπορεί εύκολα να δει πόσο καλά αντανακλά η ιστοσελίδα της, τις τάσεις της απλής και καθαρής σχεδίασης.

2. Mobile Versions

Πηγαίνετε λίγο πίσω στο χρόνο και θυμηθείτε ιστοσελίδες που κεντρίζουν οπτικά το ενδιαφέρον αλλά αργούν υπερβολικά να φορτώσουν, ειδικά στο κινητό σας τηλέφωνο. Τότε, η λύση που εφάρμοζαν οι web designers ήταν η δημιουργία μίας δεύτερης έκδοσης της ιστοσελίδας, ειδικά σχεδιασμένη για κινητές συσκευές (mobile version). Αυτή η τάση είναι πλέον ξεπερασμένη! Σήμερα, οι web designers εφαρμόζουν πιο καινοτόμες λύσεις, όπως τη σχεδίαση ιστοσελίδων που προσαρμόζονται αυτόματα σε οποιαδήποτε συσκευή, βασιζόμενοι στο responsive design, παρέχοντας έτσι πολύ καλύτερο User Experience στους επισκέπτες. Στην πραγματικότητα η responsive σχεδίαση, αποτελεί, μερικά χρόνια τώρα, το νέο πρότυπο για τη σχεδίαση ιστοσελίδων.

3. Ιστοσελίδες με πολύ κείμενο

Όσο το κομμάτι των visual media αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα στο χώρο του Internet, περιμένουμε να δούμε λιγότερο κείμενο και περισσότερα οπτικά ερεθίσματα στη σχεδίαση ιστοσελίδων.

Η παραγωγή video είναι πλέον ευκολότερη και φθηνότερη σε σχέση με το παρελθόν και ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότερες ιστοσελίδες φαίνεται να το ενσωματώνουν στο περιεχόμενό τους. Επίσης παρατηρείται ενσωμάτωση όλο και περισσότερων εικόνων στη σχεδίαση ιστοσελίδων. Με απλά λόγια, το περιεχόμενο των ιστοσελίδων γίνεται ολοένα και πιο διαδραστικό.

Εκτός από τη responsive και minimal σχεδίαση, στο site της Tesla έχει ενσωματωθεί αρκετό διαδραστικό περιεχόμενο. Μεγάλες εικόνες, infographics και video.

4. Ατελείωτο Clicking

Όπως διαφαίνεται, το scrolling (κύλιση) είναι η νέα τάση που θα επικρατήσει στη σχεδίαση ιστοσελίδων, προσφέροντας καλύτερο User Experience στο κοινό. Η σχεδίαση ιστοσελίδων όπου ο χρήστης καλείται να κάνει ατελείωτα clicks για να εμφανίσει τελικά το περιεχόμενο που τον ενδιαφέρει, αποτελεί πρακτική που σιγά-σιγά εγκαταλείπεται. Το scrolling design παρέχει μεγαλύτερες ταχύτητες φόρτωσης και είναι αρκετά πιο δυναμικό και διαδραστικό. Όσο το responsive design εδραιώνεται, περιμένουμε να δούμε ιστοσελίδες με αρκετό scrolling και με ακόμα πιο οργανωμένο περιεχόμενο (και μιας και αναφερθήκαμε στο περιεχόμενο, ρίξτε μια ματιά εδώ)!

5. Multi-page ιστότοποι

Οι ιστότοποι συνήθως αποτελούνταν από ατέλειωτο αριθμό σελίδων. Όσο η τάση της απλής και minimal σχεδίασης αναπτύσσεται, περιμένουμε να δούμε των αριθμό multi-page ιστοτόπων να μειώνεται και τις one-page ιστοσελίδες να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο κομμάτι στην “πίτα” του διαδικτύου. Οι web designers πλέον δεν προσθέτουν σελίδες, αλλά αφαιρούν αυτές που δεν είναι πραγματικά απαραίτητες. Άλλωστε, σε αρκετές περιπτώσεις, ένα one-page-website αρκεί για να επικοινωνήσει η εκάστοτε επιχείρηση τις πληροφορίες που επιθυμεί στους εν δυνάμει πελάτες της.

6. Κακώς Διευθετημένη Ιεραρχία Περιεχομένου

Η διάταξη tile-style, που έγινε διάσημη από το Pinterest, μπορεί να μή λειτουργεί για κάθε τύπο περιεχομένου, όμως είναι σίγουρο πως θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Η τάση αυτή βρίσκεται αρκετό διάστημα στο προσκήνιο, άρα δεν μπορεί να θεωρηθεί καινούρια, αλλά θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην ιεραρχική οργάνωση του περιεχομένου και μελλοντικά. H βασισμένη σε tiles, columns και cards σχεδίαση απαλλάσσει τους ιστοτόπους από την πρόχειρη και κακώς διευθετημένη οργάνωση περιεχομένου.

7. Χρήση Συνηθισμένων Γραμματοσειρών

Καθώς η αγορά γραμματοσειρών μεγαλώνει συνεχώς, το κόστος τους γίνεται όλο και πιο προσιτό. Έτσι, όλο και περισσότεροι designers πειραματίζονται με διαφορετικές και πρωτότυπες γραμματοσειρές στη σχεδίαση ιστοσελίδων. Έχουμε ήδη δει περιπτώσεις χρήσης μεγάλων και bold γραμματοσειρών σε αρκετές ιστοσελίδες. Περιμένουμε να δούμε περισσότερες γραμματοσειρές με έντονη προσωπικότητα, που θα τραβούν την προσοχή του χρήστη και θα επικοινωνούν καλύτερα το ύφος της εκάστοτε επιχείρησης.

Ρίξτε μια ματιά στο heckhouse.com. Ιδιαίτερα ελκυστικό και ενδιαφέρον typography, χρησιμοποιώντας γραμματοσειρές με ιδιαίτερη προσωπικότητα χωρίς να χάνεται το στοιχείο του επαγγελματισμού.

8. 3D Σχεδίαση

Οι εποχές της 3D σχεδίασης, των σκιών και του gradient, έχουν παρέλθει προ πολλού. Τη θέση τους έχει πάρει το flat design. Ακολουθώντας την τάση της βιομηχανίας του web προς τη minimal σχεδίαση, το flat design αποτελεί την τέλεια λύση, αφού η εφαρμογή του κάνει τις ιστοσελίδες να αποκτούν καθαρό σχεδιασμό και σύμφωνα με έρευνες, μειώνει το bounce rate.

9. Στατικά Γραφικά

Τα στατικά γραφικά σιγά-σιγά εγκαταλείπονται. Έχουν ήδη ξεκινήσει να αντικαθίστανται με videos και πιο συγκεκριμένα με HTML5 Canvas videos, τα οποία έχουν με τη σειρά τους αντικαταστήσει την τεχνολογία Flash. Μελλοντικά θα συναντάμε όλο και συχνότερα την ενσωμάτωση των HTML5 video players σε ιστοτόπους σε όλο το διαδίκτυο. Αρκεί να πάρουμε ως παράδειγμα το YouTube, το μεγαλύτερο website αναπαραγωγής video, το οποίο έχει ενσωματώσει ήδη HTML video player ο οποίος χρησιμοποιείται όπου υπάρχει η δυνατότητα, ανάλογα με το browser που χρησιμοποιεί ο χρήστης.

Είναι πολύ σημαντικό για μία επιχείρηση να ακολουθεί τις σχεδιαστικές τάσεις του web στην ιστοσελίδα της. Αποτελεί εξαιρετική λύση για να κρατάει το ενδιαφέρον των επισκεπτών της ιστοσελίδας της υψηλό και να αυξάνει τις πιθανότητες οι επισκέπτες αυτοί να μετατρέπονται σε πελάτες!

About the Author

Αφήστε το σχόλιο σας