Το να σχεδιάζει κανείς για το διαδίκτυο, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ευτυχώς για τους web designers, το διαδίκτυο είναι γεμάτο με αξιόλογες πηγές έμπνευσης, που κάνουν τη δουλεία τους λίγο πιο εύκολη.
Έχουμε μιλήσει στο παρελθόν για σχεδιαστικές τάσεις, σωστές και λάθος πρακτικές στη σχεδίαση ιστοσελίδων. Ποιά είναι όμως τα μεγαλύτερα εμπόδια – ή καλύτερα, οι μεγαλύτερες προκλήσεις – που καλείται να αντιμετωπίσει ένας web designer;
1) Integration (Ενσωμάτωση)
Το να σχεδιάζει κανείς έχοντας στο μυαλό του την απρόσκοπτη συμβατότητα της ιστοσελίδας με εφαρμογές τρίτων είναι πολύ σημαντικό. Το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί επένδυση για τον εκάστοτε πελάτη, καθώς η επεκτασιμότητα του και η προσαρμογή νέων λειτουργιών, μέσω της ενσωμάτωσης εξωτερικών εφαρμογών, απαιτούν λιγότερο κόπο και έξοδα.
2) Προσβασιμότητα
Θα ήταν εκπληκτικό αν όλοι οι web designers σχεδίαζαν με γνώμονα την προσβασιμότητα από όλους. Έτσι θα εξασφαλιζόταν η συμμόρφωση με τους κανόνες που έχει θεσπίσει η W3C (περί προσβασιμότητας) αλλά και η πρόσβαση από ηλικιωμένους και γενικά από ανθρώπους με προβλήματα όρασης.
3) Responsive Design
Εδώ δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Στην εποχή των κινητών συσκευών (tablets, smart phones), πρέπει κανείς να σχεδιάζει με τέτοιο τρόπο, που το περιεχόμενο του να “σερβίρεται” σωστά σε όλα τα μεγέθη οθόνης. Το responsive design, είναι “must” στη σύγχρονη σχεδίαση ιστοσελίδων!
4) User Experience
Το κομμάτι του UX αποτελεί ολόκληρη επιστήμη στη σχεδίαση ιστοσελίδων και εφαρμογών. Πάρα πολύ συχνά συναντά κανείς web agencies που απασχολούν experts στο χώρο του User Experience Design. Αυτό δείχνει πόσο καίριο ρόλο παίζει το UX στην σχεδίαση ιστοσελίδων. H θετική (καλή) εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας σας σημαίνει και θετική εικόνα για το προϊόν που επιθυμείτε να προβάλετε μέσω αυτής.
5) Ταχύτητα
Η ταχύτητα φόρτωσης μίας ιστοσελίδας αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα για την εμπειρία που βιώνουν οι επισκέπτες. Σε ιστοσελίδες με μεγάλο χρόνο φόρτωσης, παρατηρείται υψηλό bounce rate (το ποσοστό των χρηστών που μπαίνουν σε μία ιστοσελίδα και στη συνέχεια την εγκαταλείπουν, χωρίς να κάνουν καμία άλλη ενέργεια) και χαμηλό ποσοστό μετατροπής του επισκέπτη σε πελάτη.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε εξετάσει αυτά τα σημεία πριν ξεκινήσετε τη σχεδίαση μιας νέας ιστοσελίδας!
Αφήστε το σχόλιο σας