Πως να βελτιώσετε την ιστοσελίδα σας

Πως να βελτιώσετε την ιστοσελίδα σας

Πότε ασχοληθήκατε τελευταία φορά με τη βελτίωση του website σας;
Μήπως δεν ξέρετε καν από που ν’ αρχίσετε;

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε 6 τρόπους βελτιστοποίησης ενός website, με στόχο την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και την ευκολότερη μετατροπή των επισκεπτών σε πελάτες! Θα σας δείξουμε που να εστιάσετε τις προσπάθειες σας, έτσι ώστε να προκαλέσετε τη μέγιστη δυνατή βελτίωση της απόδοσης του website σας.

Τι εννοούμε όμως με τη φράση “βελτιστοποίηση ενός website”;

Με τον όρο “βελτιστοποίηση”, δεν εννοούμε απλά τη βελτίωση της θέσης του στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, αλλά κυρίως τη βελτίωση της εμπειρίας χρήσης του επισκέπτη κατά την πλοήγησή του σ’αυτό. Η θετικότερη εμπειρία χρήσης, οδηγεί στην ευκολότερη μετατροπή του επισκέπτη σε πελάτη, κάτι που με απλά λόγια, σημαίνει περισσότερες πωλήσεις.

Τι χρειάζεστε για να βελτιώσετε το website σας;

Είτε σχεδιάζετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, είτε αποφασίσετε να αναλάβετε εσείς την βελτιστοποίηση, θα χρειαστούν συγκεκριμένες ικανότητες, καθώς και διάφορα εργαλεία.

  • Πρόσβαση FTP
  • Πρόσβαση με δικαιώματα διαχειριστή στο website σας
  • Πρόσβαση στο control panel του server σας
  • Πρόσβαση στο control panel του domain σας
  • Εξοικείωση με γλώσσες προγραμματισμού
  • Χρήση των δημοφιλέστερων browsers (Internet explorer, Firefox, Chrome, Safari, Opera)

Αν δεν έχετε ξανακούσει για τα παραπάνω ή θεωρείτε ότι δεν είστε αρκετά εξοικειωμένοι με κάποια από αυτά, θα ήταν προτιμότερο να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία. Το website σας είναι πολλά παραπάνω από “απλά μια παρουσία στο διαδίκτυο”, είναι η πρώτη εικόνα που αποκτά για σας ένας πιθανός πελάτης, είναι η διαδικτυακή σας βιτρίνα, οπότε σιγουρευτείτε ότι του συμπεριφέρεστε όπως συμπεριφέρεστε στην φυσική σας επιχείρηση.

Τρόποι βελτιστοποίησης ενός website

Οι παρακάτω τρόποι βελτιστοποίησης αποτελούν συμβουλές, βασισμένες στην εμπειρία που έχουμε αποκτήσει δουλεύοντας σε websites πελατών. Τα αποτελέσματα πιθανόν να διαφέρουν από website σε website. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τεστάρετε την κάθε αλλαγή και σύμφωνα με τα αποτελέσματα να αποφασίζετε αν θα δώσετε περισσότερη βάση ή αν θα πρέπει να επικεντρωθείτε αλλού.

1) Βελτιώστε την ταχύτητα του website σας

Η ταχύτητα ενός website είναι βασικός παράγοντας για την παροχή θετικής εμπειρίας χρήσης στους επισκέπτες. Όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, αν το website αργεί να φορτώσει, ο επισκέπτης κατά πάσα πιθανότητα θα το εγκαταλείψει. Πριν είστε σε θέση να βελτιώσετε την ταχύτητα του website σας, πρέπει να γνωρίζετε που βρίσκεται το πρόβλημα. Τρία από τα αγαπημένα μας εργαλεία είναι το webpagetest, το GT Metrix Performance Tools και φυσικά το Pingdom Website Speed Test. Αυτά τα εργαλεία θα σας υποδείξουν τις αιτίες που καθυστερούν τη φόρτωση του website σας, καθώς και τρόπους βελτίωσης της απόδοσης και της ταχύτητας του (π.χ. Minify Javascript, Optimize images κ.τ.λ.).

2) Βελτιώστε το περιεχόμενο του website σας

Πριν αρχίσετε να αγχώνεστε για το πως θα δημιουργήσετε φρέσκο και μοναδικό περιεχόμενο, είναι καλή ιδέα να βελτιώσετε το παλιό! Ξεκινήστε λοιπόν βελτιώνοντας τους τίτλους των άρθρων σας, προσθέτοντας alt text στις εικόνες, γράφοντας custom meta descriptions, δημιουργώντας υπερσυνδέσμους προς άλλα άρθρα και σελίδες και γενικά χρησιμοποιήστε όλες τις τεχνικές στις οποίες έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερα άρθρα, σχετικά με την βελτιστοποίηση του περιεχομένου σας.

3) Χρησιμοποιήστε ένα βασικό call to action

Αποφασίστε τι είναι αυτό που θέλετε να κάνουν οι χρήστες όταν επισκεφθούν το website σας και δημιουργήστε ένα βασικό call to action. Αν για παράδειγμα, ο στόχος σας είναι να οδηγήσετε τους επισκέπτες να αγοράσουν το νέο σας προϊόν, θα πρέπει όλο το website σας να “δουλεύει” για την εκπλήρωση αυτού του στόχου. Χρησιμοποιήστε το βασικό call to action, έτσι ώστε να οδηγείτε με φυσικό τρόπο τους επισκέπτες σας στο σημείο που παρουσιάζετε το προϊόν, έτοιμους να το αγοράσουν. Μη σταματάτε όμως εκεί! Πειραματιστείτε με διαφορετικές εκδόσεις του call to action (χρώματα, γραφικά, θέση, σχήμα κ.τ.λ.), ώστε να σιγουρευτείτε ποια έκδοση έχει καλύτερα αποτελέσματα.

4) Σιγουρευτείτε ότι τα στοιχεία επικοινωνίας σας βρίσκονται σε εμφανές σημείο

Τα στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησής σας πρέπει να είναι εύκολο να βρεθούν και από τον πιο αρχάριο χρήστη. Μερικές φορές ο επισκέπτης θέλει απλά να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει μαζί σας ή απλά να επισκεφθεί το φυσικό σας κατάστημα. Δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές αγορές, κάποιοι φοβούνται να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα στο διαδίκτυο.

Extra tip: Μια καλή ιδέα, είναι να ενσωματώσετε στο website σας ένα σύστημα live chat, το οποίο θα λειτουργεί τις ώρες που η επιχείρησή σας είναι ανοιχτή. Έτσι θα προσελκύσετε επισκέπτες που ίσως να μην έμπαιναν στον κόπο να επικοινωνήσουν μαζί σας μέσω email ή τηλεφώνου.

5) Αναβαθμίστε το design του website σας

Έχετε 3-5 δευτερόλεπτα για να εντυπωσιάσετε έναν επισκέπτη και να τον κρατήσετε στο website σας. Αν αυτό είναι κακοσχεδιασμένο ή παλιό, τότε ο επισκέπτης θα φύγει και το πιθανότερο είναι να καταλήξει στο website κάποιου ανταγωνιστή σας. Σιγουρευτείτε λοιπόν ότι το design του website σας είναι καθαρό, μοντέρνο, responsive, επαγγελματικό και αντιπροσωπεύει την επιχείρησή σας. Αν δεν είστε designer, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποια εταιρεία κατασκευής και σχεδίασης ιστοσελίδων.

6) Επιλέξτε το σωστό πακέτο φιλοξενίας του website σας

Το πως να επιλέξετε το κατάλληλο πακέτο φιλοξενίας δεν είναι απλή υπόθεση και θα πρέπει να κάνετε μια σημαντική έρευνα πριν καταλήξετε. Μη γνωρίζοντας τη σημασία ενός επαγγελματικού πακέτου φιλοξενίας, είναι λογικό να τείνετε προς τα πιο οικονομικά πακέτα που σας προσφέρουν μεγάλες εταιρίες του χώρου. Στο άρθρο “Ποια εταιρεία Web Hosting να επιλέξω και ποιο πακέτο είναι το κατάλληλο” παρουσιάζουμε τους βασικότερους παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν, ώστε να επιλέξετε το πακέτο και την εταιρεία Web Hosting που σας ταιριάζει καλύτερα.

Δυσκολεύεστε να διακρίνετε αν το website σας χρειάζεται βελτιστοποίηση;

Αφήστε ένα σχόλιο με link για το website σας και θα κάνουμε εμείς τον έλεγχο για εσάς, χωρίς κανένα κόστος ή δέσμευση!

About the Author

11 Σχόλια

  • IRO 06/11/2015 at 09:11

    BELTIOSH

    • hiremycode 06/11/2015 at 10:45

      Καλημέρα Ηρώ.

      Η ιστοσελίδα σου είναι στο blogspot, οπότε δε μπορούν να γίνουν πολλά από αυτά που περιγράφουμε στο άρθρο. Το πρώτο πράγμα που θα σε συμβούλευα να αλλάξεις (εκτός από το ίδιο το blogspot) είναι το design του site σου, το οποίο θα πρέπει να είναι καθαρό και να μην αποσπά την προσοχή του επισκέπτη σου, έτσι ώστε αυτός να επικεντρώνεται στο περιεχόμενο σου.

      Το design θα πρέπει επίσης να είναι responsive ώστε να ανταποκρίνεται στις οθόνες οποιασδήποτε συσκευής. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό!

      Τέλος, το μενού είναι χαοτικό. Θα πρέπει να χωρίσεις τις κατηγορίες σου σε μεγαλύτερες κατηγορίες για να κερδίσεις χώρο.

      Ένα θετικό σημείο είναι ότι μπορώ να καταλάβω άμεσα τι κάνεις, καθώς το tagline σου είναι επεξηγηματικό.

  • Πετρος 08/11/2015 at 23:35

    Παρακαλω καντε εναν ελεγχο. Θα εκτιμησω τις προτασεις σας

    • hiremycode 09/11/2015 at 11:19

      Καλημέρα Πέτρο

      Το e-shop σου έχει αρκετά καλή ταχύτητα φόρτωσης. Θα σου πρότεινα μόνο να μειώσεις τα http requests!

      Είναι πολύ καλό ότι ο επισκέπτης καταλαβαίνει άμεσα τι πραγματεύεται το website καθώς το λογότυπο αλλά και το tagline σου είναι αντιπροσωπευτικά. Καλό θα ήταν βέβαια το tagline σου να μην αποτελεί μέρος της εικόνας, αλλά να είναι κείμενο.

      Όσον αφορά στο design, μου αρέσει αρκετά το κομμάτι του eshop, καθώς είναι καθαρό, μοντέρνο και φυσικά responsive. Το slider στην αρχική σελίδα όμως θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο. Έχει αρκετή πληροφορία για ένα slide, θα μπορούσες ίσως να το “σπάσεις” σε περισσότερα slides και να κάνεις καλύτερη γραφιστική δουλειά, καθώς ούτε τα χρώματα, ούτε οι γραμματοσειρές ταιριάζουν με την υπόλοιπη επαγγελματική εικόνα του eshop.Στην αρχική σελίδα επίσης, το κομμάτι πάνω από το footer χρειάζεται στοίχιση!

      Οι εσωτερικές σελίδες, όπως για παράδειγμα η “BUSINESS OPPORTUNITY”, σίγουρα χρειάζονται σχεδιαστική δουλειά!

      Μια παρατήρηση επίσης είναι ότι σε μερικά σημεία μπερδεύεις τα ελληνικά με τα αγγλικά. Αφού έχεις δίγλωσσο site καλό θα ήταν όταν κάποιος βλέπει για παράδειγμα το site σου στα αγγλικά, όλο το περιεχόμενο να είναι αγγλικό. Αυτό περιλαμβάνει το tagline σου, τα menu items κ.τ.λ.

      Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι το website σου είναι σε καλό δρόμο και με μερικές διορθώσεις μπορείς να βελτιώσεις και την εικόνα του, αλλά και τη μετατροπή των επισκεπτών του σε πελάτες!

  • Γιώργος Ψωμιάδης 30/11/2015 at 03:49

    Ευχαριστώ!

  • Χρήστος. 01/01/2016 at 15:44

    Καλησπέρα, Χρόνια Πολλά, καλή Χρονιά ! Η σελίδα σας με ξεκούρασε, Συγχαρητήρια απίστευτη φιλοξενία. Πρόσφατα δημιούργησα ένα Ιστοτοπο, θα ήθελα τι γνώμη σας. Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.

    • Hiremycode 01/01/2016 at 19:46

      Γεια σου Χρήστο. Χρόνια πολλά και σε σένα και καλή χρονιά!

      Το website σου είναι στημένο στο wordpress.com και έτσι όπως καταλαβαίνεις δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια παραμετροποίησης!

      Αυτά που μπορείς να βελτιώσεις εύκολα και άμεσα είναι τα εξής:

      1) Στην αρχική σελίδα ή μέσα σε οποιαδήποτε κατηγορία, τα άρθρα εμφανίζονται ολόκληρα. Καλό θα ήταν να εμφανίζεις απλά ένα preview τους, με ένα read more button. Έτσι ο επισκέπτης θα μπορεί να πλοηγηθεί πολύ πιο εύκολα στο blog σου και να βρει τα άρθρα που τον ενδιαφέρουν!

      2) Μόλις μπω στο blog σου, καταλαβαίνω αμέσως ποιά είναι η θεματολογία του και αυτό είναι καλό.

      3) Προτείνω να αγοράσεις ένα αντιπροσωπευτικό domain name και να το συνδέσεις με το wordpress.com.

      4) Χρειάζεσαι λογότυπο! Προτείνω αυτό να είναι η πρώτη σου επένδυση!

      Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια, ελπίζουμε τα άρθρα μας να σου φανούν χρήσιμα στη διαχείριση και βελτίωση της ιστοσελίδας σου! Είμαστε στη διάθεση σου αν χρειαστείς οποιαδήποτε βοήθεια.

  • Γιώτα Νικολάου 06/06/2018 at 10:42

    Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο σας μπράβο. Θα το εκτιμούσα αν ρίχνατε μια ματιά και στο δικό μου μπλογκ και μου λέγατε την άποψή σας. Ευχαριστώ

    • Hiremycode Author 06/06/2018 at 15:00

      Καλησπέρα κα Νικολάου.

      Σας ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο σας!
      Όπως γράψαμε και σε ένα παλαιότερο σχόλιο, η ιστοσελίδα σας είναι στο blogspot, οπότε πολλά από αυτά που περιγράφουμε στο άρθρο δυστυχώς δε μπορούν να γίνουν.

      Μια συμβουλή: Το design της ιστοσελίδας σας θα πρέπει να είναι responsive, έτσι ώστε να προσαρμόζεται σωστά στην οθόνη οποιασδήποτε συσκευής.

  • web-mate 24/08/2019 at 06:55

    Νομίζω ότι πλέον μεγάλο ρόλο παίζει κυρίως το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας και η ταχύτητα. Φυσικά και το όμορφο design και τα call to action παίζουν ρόλο, αλλά τα 2 παραπάνω θεωρώ ότι πλέον είναι τα πιο σημαντικά.
    Πάντως μπράβο ωραίο άρθρο.

Αφήστε το σχόλιο σας