Top τάσεις στη σχεδίαση ιστοσελίδων για το 2015

Top τάσεις στη σχεδίαση ιστοσελίδων για το 2015

Από τότε που οι επιχειρήσεις άρχισαν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ώς εμπορική λύση, ένα πράγμα αποτελεί σταθερά: η ανάγκη της εξέλιξης με βάση τη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Όσο η τεχνολογία και οι τάσεις κινούνται όλο και περισσότερο προς τις mobile συσκευές, οι σταθερές που έχουμε υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια στη σχεδίαση ιστοσελίδων πρέπει να εξελιχθούν, παράλληλα με τις συνεχώς εξελισσόμενες απαιτήσεις των πελατών.
Έχοντας τα παραπάνω κατά νου, παραθέτουμε τρείς από τις κορυφαίες τάσεις στη σχεδίαση ιστοσελίδων για το έτος 2015.

Διαδραστικό Storytelling

Υπάρχει μεγάλη αναταραχή και γίνονται πολλές συζητήσεις αυτή τη στιγμή στο διαδίκτυο σχετικά με το πώς πρέπει οι επιχειρήσεις να δημιουργήσουν καλύτερο “storytelling” για να επικοινωνήσουν πιο αποτελεσματικά με τους πελάτες τους. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ αυτή η συμβουλή είναι γενικά καλή, δημιουργεί μεγάλη πίεση στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στο να προσπαθήσουν, αρχικά να προσδιορίσουν την ιστορία τους, αλλά και στο να βρουν τον σωστό τρόπο να τη μεταφέρουν στους υποψήφιους πελάτες τους, στη συνέχεια. Ορισμένες εταιρείες έχουν βρει τον τρόπο να το κάνουν. Πάρτε για παράδειγμα την Tesla Motors.

Στον ιστότοπο της εταιρείας, στη σελίδα Go Electric, ο καταναλωτής μπορεί να πληροφορηθεί για την εξέλιξη του κινητήρα Tesla, για το πως λειτουργούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για τα πλεονεκτήματα του ηλεκτροκινητήρα και για πολλά περισσότερα. Δείτε και μόνοι σας πως εξελίσσεται η ιστορία της εταιρείας, απλά κάνοντας scroll down στη σελίδα.
Αυτός είναι ένας τρόπος για να πειτε την ιστορία της επιχείρησής σας και σίγουρα δεν χρειάζεστε τον προϋπολογισμό της Tesla Motors για να το πράξετε. Εάν η ιστοσελίδα σας έχει βασιστεί σε κάποιο CMS (σύστημα διαχείρισης περιεχομένου) και πιο συγκεκριμένα στην πλατφόρμα του WordPress, το Aesop Story Engine είναι μια εξαιρετική λύση που σας επιτρέπει να συνδυάσετε πολλαπλά μέσα για να “πείτε” την ιστορία της δικής σας επιχείρησης. Το συγκεκριμένο plugin σας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε από κείμενα και εικόνες, μέχρι βίντεο, PDFs και ιστορικά χρονοδιαγράμματα και αποτελεί μια εξαιρετική και φθηνή λύση για την επιχείρησή σας.
Αν δεν χρησιμοποιείτε το WordPress, τότε το Readz προσφέρει μια άλλη λύση για το συνδυασμό πολλαπλών μέσων σε μία ολοκληρωμένη παρουσίαση, η οποία μπορεί να ενσωματωθεί σχεδόν σε οποιαδήποτε πλατφόρμα ανάπτυξης ιστοσελίδων.

Αυτή η ηλεκτρονική μορφή storytelling για την επιχείρησή σας, είναι ένα ισχυρός και αρκετά ανέξοδος τρόπος για να πετύχετε μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με τους πελάτες σας και να τεθείτε εκτός συναγωνισμού από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές σας.

Πλουσιότερο background στην ιστοσελίδα σας

Ένα από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται λιγότερο στη σχεδίαση ιστοσελίδων, είναι η χρήση πολυμέσων στο background. Σε πολλά sites συνηθίζουμε να βλέπουμε περιεχόμενο με μία απλή, σκούρου χρώματος γραμματοσειρά σε λευκό φόντο ή το αντίστροφο. Ωστόσο, ακολουθώντας αυτή την τακτική, που θα μπορούσε να δικαιολογηθεί απόλυτα με τη φράση “Ακολουθούμε τις τάσεις του Minimal Design.”, χάνεται η ευκαιρία του να τραβήξετε πραγματικά την προσοχή των επισκεπτών σας.

Ενώ τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μεγάλη αύξηση στη χρήση εικόνων φόντου, η δυνατότητα που έχουμε να δημιουργήσουμε backgrounds που είναι κάτι περισσότερο από στατικές εικόνες ανοίγει έναν ολόκληρο νέο κόσμο στο χώρο της σχεδίασης ιστοσελίδων. Τα βίντεο σε HTML μορφή, για παράδειγμα, σας επιτρέπουν να έχετε fully responsive HD βίντεο, ενσωματωμένα σε οποιοδήποτε είδος ιστοσελίδας.

Φανταστείτε, για παράδειγμα, μία αθλητική ομάδα που θέλει να κάνει πωλήσεις σε εισιτήρια διαρκείας. Στο website της ομάδας, μπορείτε να εισαγάγετε τα παιχνίδια που παρακολουθήσατε από κοντά το έτος που πέρασε, και η ιστοσελίδα φορτώνει εγγραφές βίντεο από τα καλύτερα στιγμιότυπα των εν λόγω παιχνιδιών στην οθόνη σας. Η θέση που θα επιλέξετε θα μπορούσε να επισημαίνεται στο βίντεο και το στοιχείο “call-to-action” θα μπορούσε ίσως να είναι “Ζήστε και αυτή τη χρονία τη μαγεία! Οι θέσεις σας είναι κατοχυρωμένες!”. Η σχεδίαση είναι απλή, αποτελεσματική και “παίζει” με τις παρορμήσεις των αγοραστών, λόγω της σύνδεσής τους με το προϊόν, το κλίμα γύρω από ένα νικηφόρο παιχνίδι της ομάδας τους και την ίδια θέση από την οποία παρακολούθησαν στο παρελθόν το συγκεκριμένο παιχνίδι.

One-Page σχεδίαση

Η σχεδίαση ιστοσελίδων one-page, που σημαίνει ότι όλες οι πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία σας και τις υπηρεσίες σας είναι πλέον σε μία σελίδα, έχει τους επικριτές της, κυρίως λόγω των πιθανών συνεπειών της στο SEO, αλλά και του τρόπου που οι one-page ιστοσελίδες υλοποιούνται. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σχεδίαση one-page ιστοσελίδων γίνεται, δικαιολογημένα, όλο και πιο δημοφιλής, καθώς μπορεί να προσφέρει μία κομψή και αποτελεσματική εμπειρία για τον τελικό χρήστη.
Επιπλέον, μία one-page ιστοσελίδα είναι ιδανική για το είδος της διαδραστικής αφήγησης που αναφέρουμε στην αρχή αυτού του άρθρου.

Το μέλλον είναι λαμπρό

Αυτές οι τρεις τάσεις στη σχεδίαση ιστοσελίδων είναι μόνο μερικά παραδείγματα για το που οδεύει το Web στο κομάτι του web design για τα επόμενα χρόνια. Σημαντικοί παράγοντες, επίσης, για τη σχεδίαση ιστοτόπων αποτελούν:

  • η τεχνολογία Retina, η οποία επιτρέπει την περιήγηση σε πολύ υψηλότερες αναλύσεις, τόσο σε οθόνες tablets και smartphones, όσο και οθόνες laptop και desktop υπολογιστών,
  • το Material Design, που στην ουσία ανεβάζει το αγαπημένο Flat Design ένα σχεδιαστικό επίπεδο παραπάνω, προσθέτοντας ελαφρά gradients και layers για να επιτευχθεί ένα πιο πλούσιο σχεδιαστικό αποτέλεσμα, και τέλος
  • η εξατομικευμένη εμπειρία στην πλοήγηση στο Web, όπου με τη βοήθεια των cookies, ο εκάστοτε browser, “θυμάται” τις προτιμήσεις του επισκέπτη και έτσι κατά την επόμενη επίσκεψη του χρήστη στην ιστοσελίδα, προσφέρει πιο εξατομικευμένο UX (User Experience).

About the Author

Αφήστε το σχόλιο σας