Γιατί να έχω ιστοσελίδα, αφού υπάρχουν τα κοινωνικά δίκτυα?

Γιατί να έχω ιστοσελίδα, αφού υπάρχουν τα κοινωνικά δίκτυα?

Θα μπορούσε μια επιχείρηση σήμερα να στηρίζει τη διαδικτυακή της παρουσία μόνο στα κοινωνικά δίκτυα και να μη χρησιμοποιεί ένα εταιρικό website? Η απάντηση είναι ναι… Άλλα θα έκανε μεγάλο λάθος.

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο διαφήμισης και προώθησης της επιχείρησης σας, αλλά δε μπορούν να αντικαταστήσουν το εταιρικό website. Φυσικά και πρέπει να χρησιμοποιείτε τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά μόνο σαν μέρος της ολοκληρωμένης προωθητικής σας στρατηγικής.

Αν στηρίζετε τη διαδικτυακή παρουσία και την προβολή της επιχείρησης σας μόνο στα κοινωνικά δίκτυα, παρακάτω θα διαβάσετε 4 λόγους για να το ξανασκεφτείτε.

Η ιστοσελίδα σας ανήκει, τα κοινωνικά δίκτυα έχουν περιορισμούς

Έχετε ποτέ αλλάξει το χρώμα των τοίχων του σπιτιού σας? Αν το σπίτι σας ανήκει, είναι πολύ εύκολο να κάνετε αλλαγές και βελτιώσεις. Από την άλλη, αν το σπίτι είναι νοικιασμένο, δεν έχετε την ίδια ευελιξία. Οι ίδιες αρχές ακολουθούνται και στο διαδίκτυο. Όταν διατηρείτε έναν λογαριασμό στο Twitter, το Facebook, το Pinterest κ.τ.λ., στην ουσία “νοικιάζετε” χώρο από αυτές τις εταιρείες, οι οποίες φυσικά έχουν τον έλεγχο. Για παράδειγμα, αν θέλετε να διοργανώσετε ένα διαγωνισμό στο Facebook, θα πρέπει να ακολουθήσετε τους δικούς του κανόνες, ενώ στο δικό σας εταιρικό website, έχετε τον απόλυτο έλεγχο. Σκεφτείτε επίσης, ότι με το να στηρίζετε την διαδικτυακή σας παρουσία μόνο στα κοινωνικά δίκτυα, μπορεί κάποια μέρα να τα χάσετε όλα, αφού στη πραγματικότητα δε σας ανήκουν. Δύο από τα πιο γνωστά παραδείγματα είναι το MySpace και το Geocities. Το MySpace έχει σχεδόν εξαφανιστεί, ενώ πριν λίγα χρόνια ήταν εξαιρετικά δημοφιλές. Το Geocities, όπου ο κάθε ένας μπορούσε να στήσει το δικό του website δωρεάν, έκλεισε ενώ φιλοξενούσε σχεδόν 40 εκατομμύρια websites.

Μηχανές αναζήτησης και SEO

Σε παλαιότερα άρθρα μιλήσαμε για το search engine optimization (SEO). Στο δικό σας εταιρικό website έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε τις λέξεις κλειδιά που θα στοχεύσετε, έτσι ώστε να σας βρίσκουν δυνητικοι πελατες, καθώς και να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες για να πετύχετε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Με μια φράση: Στα κοινωνικά δίκτυα δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα!

Στατιστικά στοιχεία

Θέλετε να βελτιώσετε την προωθητική σας στρατηγική? Φυσικά και θέλετε… Το πρόβλημα είναι ότι παρ’ όλο που τα κοινωνικά δίκτυα προσφέρουν πια αρκετά στατιστικά στοιχεία, δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση τις δυνατότητες που προσφέρουν τα συστήματα ανάλυσης στατιστικών, όπως το Google Analytics ή το HubSpot. Τα στατιστικά στοιχεία σας επιτρέπουν, σαν ιδιοκτήτη της επιχείρησης, να βελτιώσετε την προωθητική σας στρατηγική και ταυτόχρονα την ίδια σας την επιχείρηση.

Επικοινωνία

Σίγουρα θα σκέφτεστε ότι η επικοινωνία είναι το δυνατό χαρτί των κοινωνικών δικτύων. Έχετε δίκιο, αλλά ο τρόπος επικοινωνίας υπαγορεύεται από την κοινωνική πλατφόρμα που χρησιμοποιείτε. Τι γίνεται όμως αν για παράδειγμα θέλετε να στείλετε ένα email στους twitter followers σας? Δε μπορείτε να το κάνετε. Ένα εταιρικό website σας επιτρέπει να συλλέξετε πληροφορίες από τους επισκέπτες του και να διαλέξετε εσείς τον τρόπο που θα επικοινωνήσετε μαζί τους, είτε αυτός είναι το email, το facebook, είτε ακόμη και το “παλιομοδίτικο” τηλέφωνο!

Για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των χρηστών του διαδικτύου, θα πρέπει να δείξετε ότι σας ενδιαφέρει να τους προσφέρετε μια ολοκληρωμένη εμπειρία, κάτι που δεν μπορεί αν επιτευχθεί μόνο με την χρήση των κοινωνικών δικτύων. Τα κοινωνικά δίκτυα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να στέλνουν επισκέπτες στην ιστοσελίδα σας, όπου θα μπορείτε να τους πληροφορήσετε ή να τους βοηθήσετε ώστε να προχωρήσουν σε κάποια αγορά.

Να γίνουν δηλαδή από επισκέπτες, πελάτες.

About the Author

Αφήστε το σχόλιο σας