SEO – Ο απόλυτος οδηγός για αρχάριους (Μέρος 1)

SEO – Ο απόλυτος οδηγός για αρχάριους (Μέρος 1)

Το SEO δεν είναι τόσο περίπλοκο, όσο το κάνουν να ακούγεται οι διαφημιστές και οι SEO experts. Το SEO είναι μια διαδικασία που δεν είναι καινούρια και ο στόχος της ήταν πάντα ο ίδιος. Η εμφάνιση ψηλά στα αποτελέσματα της αναζήτησης!

Όπως μπορείτε να φανταστείτε ο ανταγωνισμός πια είναι τεράστιος, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό είναι να εμφανίζονται ψηλά στα αποτελέσματα μιας μηχανής αναζήτησης, για συγκεκριμένες λέξεις ή φράσεις κλειδιά.

Αυτός είναι ο λόγος που ανάγκασε πολλούς να προσπαθήσουν να παραπλανήσουν τις μηχανές αναζήτησης, χρησιμοποιώντας κακόβουλες τεχνικές, όπως την αγορά υπερσυνδέσμων (links), τα link farms, τα κρυφά links και ποιος ξέρει τι άλλο!

Η Google, τον Φεβρουάριο του 2011, έβγαλε στην κυκλοφορία έναν αλγόριθμό που είχε ως στόχο να εξαφανίσει από τα αποτελέσματά της τα sites που είχαν φτωχό περιεχόμενο και χρησιμοποιούσαν τις παραπάνω τακτικές για να σκαρφαλώσουν ψηλά στα αποτελέσματά. Το όνομα αυτού Google Panda!

Μέσα σε μια νύχτα, δημιουργήθηκε χάος, αφού τα περισσότερα από αυτά τα sites χάθηκαν από τα αποτελέσματα και έχασαν ένα μεγάλο ποσοστό του traffic που τα έκανε επικερδή.

Και ποια site ανέβηκαν ψηλά στα αποτελέσματα της αναζήτησης?

Τα sites που είχαν επενδύσει σε ποιοτικό περιεχόμενο και στη θετική εμπειρία χρήσης των επισκεπτών τους. Τα τρικς και οι ντροπιαστικές τακτικές έχασαν, ενώ η ποιότητα και η εμπειρία χρήσης κέρδισε!

Οι μηχανές αναζήτησης δημιουργήθηκαν για να συνδέουν τους χρήστες τους με αξιόλογη και πολύτιμη πληροφορία. Η ποιότητα και η σχετικότητα είναι υψίστης σημασίας και ο στόχος των μηχανών αναζήτησης είναι να διασφαλίζουν ότι τα ποιοτικότερα sites θα εμφανιστούν όσο το δυνατόν ψηλότερα, σύμφωνα με την αναζήτηση που κάνουν οι χρήστες. Βασικά, αν το σκεφτείτε, αυτός είναι ο λόγος που οι χρήστες επισκέπτονται τις μηχανές αναζήτησης. Τις εμπιστεύονται.

Το πρώτο βήμα μια επιτυχημένης SEO στρατηγικής είναι να κατανοήσετε τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε. Οι προαναφερθείσες κακόβουλες τεχνικές περιγράφονται με μια φράση. Black Hat SEO. Αυτές οι τεχνικές δημιουργήθηκαν με στόχο να παραπλανήσουν τις μηχανές αναζήτησης και αυτό είναι κάτι που φυσικά δεν τους αρέσει. Και θα σας τιμωρήσουν γι’ αυτό.

Αναρωτιέστε τι θα συμβεί αν σας τιμωρήσουν;

  • Κατακόρυφη πτώση του traffic σας.
  • Μείωση των πωλήσεων των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας.
  • Ανάγκη για εκκαθάριση των links που αποκτήσατε χρησιμοποιώντας τις κακόβουλες τακτικές.
  • Ανάγκη για επανασχεδιασμό της SEO στρατηγικής σας από το μηδέν.

Τι πρέπει λοιπόν να αποφύγετε?

  • Υποσχέσεις ότι θα αναρριχηθείτε στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  • Υποσχέσεις για εγγυημένο traffic.
  • Υποσχέσεις για δημιουργία εγγυημένου αριθμού συνδέσμων προς το site σας (backlinks).
  • Οτιδήποτε ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό!

Αν παρασυρθήκατε από τις παραπάνω υποσχέσεις και συνεργαστήκατε με κάποια εταιρεία που χρησιμοποιεί Black Hat τεχνικές μη πανικοβάλλεστε.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει τρόπος να αντιστρέψετε τα αποτελέσματα της τιμωρίας που πιθανόν επιβλήθηκε στο site σας.

1) Χρησιμοποιήστε κάποιο οnline εργαλείο, ώστε να βρείτε όλα τα links που έχουν δημιουργηθεί προς το site σας (πχ. Open Site Explorer).

2) Διαγράψτε τα links που προέρχονται από χαμηλής ποιότητας sites. Θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τους διαχειριστές αυτών των site, ζητώντας τους να αφαιρέσουν το link προς το site σας, ελπίζοντας σε μια θετική απάντηση.

3) Αν δεν μπορείτε να ξεφορτωθείτε αυτά τα links (ίσως δε πάρετε την θετική απάντηση που περιμένετε στο βήμα 2), χρησιμοποιήστε το Google Disavow tool. Με αυτόν τον τρόπο ζητάτε από την Google να μη λαμβάνει υπόψιν της αυτά τα links.

4) Ξεκινήστε να δημιουργείτε μοναδικό και υψηλής ποιότητας περιεχόμενο για το site σας. Γράψτε κείμενα για τους επισκέπτες σας και όχι για τις μηχανές αναζήτησης.

5) Επανασχεδιάστε την SEO στρατηγική σας με στόχο να κερδίσετε πραγματικά links από sites που θα κοινοποιήσουν το πολύτιμο περιεχόμενο σας!

6) Αν έχετε ήδη τιμωρηθεί, θα πρέπει να ζητήσετε από την Google να επαναξιολογήσει το site σας, αφού όμως πρώτα έχετε ακολουθήσει τα προηγούμενα βήματα. Στην αίτηση σας θα πρέπει να εξηγήσετε αναλυτικά τα βήματα που ακολουθήσατε και τις αλλαγές που κάνατε στο site και την στρατηγική σας.

Και μετά τι?

Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε τα βήματα μιας επιτυχημένης SEO στρατηγικής από το μηδέν, εστιάζοντας σε καλόβουλες τεχνικές που θα δώσουν αξία στο site και το περιεχόμενο σας.

Γι’ αυτό stay tuned!
Κάντε εγγραφή στο newsletter της Hiremycode, για να λάβετε τα επόμενα άρθρα στο email σας.
Αν χρειάζεστε βοήθεια με το SEO της ιστοσελίδας σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ή να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το άρθρο!

UPDATE: Διαβάστε το δεύτερο μέρος της σειράς άρθρων για το SEO!

About the Author

4 Σχόλια

  • Yana 23/09/2018 at 19:44

    Καλησπέρα. Πολύ καλό το άρθρο σας, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω κάτι.
    1- Πως θα καταλάβω ποια sites είναι χαμηλής ποιότητας;
    2- Πως σχεδιάζω SEO στρατηγική;

    Ευχαριστώ.

    • hiremycode Author 23/09/2018 at 23:38

      Καλησπέρα Yana

      Ευχαριστούμε πολύ!

      1. Αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει αρκετά: https://moz.com/learn/seo/domain-authority

      2. Ρίξε μια ματιά στα επόμενα μέρη αυτού του οδηγού, δηλαδή εδώ και εδώ!

      Στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε απορία – διευκρίνιση…

  • Πάρα πολύ καλό άρθρο με πολύ value! Ευχαριστούμε πολύ!

    • hiremycode Author 20/10/2018 at 15:28

      Σας ευχαριστούμε πολύ! Αν θέλετε ρίξτε μια ματιά και στα επόμενα μέρη αυτού του οδηγού, μπορείτε να τα βρείτε εδώ και εδώ

Αφήστε το σχόλιο σας